Suradnja HRT-a i Sveučilišta u Zagrebu

09.01.2018.

15:48

Autor: HRT/M.Š.

default error photo
Hrvatska radiotelevizija i Sveučilište u Zagrebu započinju suradnju u povodu 350. godišnjice Sveučilišta, koja se obilježava u akademskoj godini 2018./2019.
Hrvatska radiotelevizija i Sveučilište u Zagrebu ovog će mjeseca početi suradnju u povodu 350. godišnjice Sveučilišta, koja se obilježava u akademskoj godini 2018./2019.
Sveučilište u Zagrebu je najveće i najvažnije sveučilište u Hrvatskoj i potpora drugim sveučilištima. Trenutačno na njemu studira više od 70.000 studenata, što je gotovo 50% svih studenata koji pohađaju javna sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Sveučilište u Zagrebu ima 29 fakulteta, 3 akademije i sveučilišni centar 'Hrvatski studiji'. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju bitno povećale mogućnosti i za međunarodnu suradnju Sveučilišta. U tom kontekstu najintenzivnija je međunarodna razmjena studenata Sveučilišta u Zagrebu koja se velikim dijelom zasniva na programima mobilnosti Erasmus+. I u segmentu poslijediplomskih studija Sveučilište u Zagrebu je vodeće u Hrvatskoj. Od uspostave poslijediplomskih specijalističkih studija na našem Sveučilištu na njih je upisano preko 12.500 studenata. Osim toga u 2014., više od 70% doktoranada upisanih na doktorskim studijima u Hrvatskoj pripada upravo Zagrebačkom sveučilištu, pa je samo od rujna 2014. godine promovirano čak 915 novih doktora znanosti i umjetnosti.  
Na temelju Sporazuma o suradnji između HRT-a i Sveučilišta u Zagrebu, potpisanog 13. ožujka 2015., programsko vodstvo HTV-a donijelo je odluku o programskom praćenju tema vezanih uz rad i djelovanje Sveučilišta u Zagrebu, koje će u akademskoj godini 2018./2019. navršiti 350 godina svoga postojanja i rada.
Suradnja će započeti ovoga mjeseca, a realizirala bi se još aktivnijim praćenjem rada Sveučilišta u Zagrebu kroz posebne tematske blokove ponajprije u radijskim i televizijskim programima, osobito na 4. Programu HTV-a i 2. Programu HR-a u kojima će HRT pokrivati ne samo područja koja se ubraja u znanstveno-istraživački rad sveučilišnih zaposlenika nego i pripreme za veliku obljetnicu zagrebačkog Sveučilišta. Osim praćenja tema vezanih uz Sveučilište u Zagrebu na HRT-u se prate i teme i aktivnosti na svim ostalim hrvatskim sveučilištima, znanstvenim institutima, akademijama, sveučilišnim centrima i sl.
Cilj je kreirati i pružiti sadržaje izrazite javne vrijednosti koji bi široj publici, između ostalog, isticali važnost obrazovanja i razvoja znanosti u Hrvatskoj. Također, teme vezane uz Sveučilište u Zagrebu i druga sveučilišta u Hrvatskoj bit će popraćene i u okviru drugih redovnih programa na svim televizijskim kanalima HRT-a, u skladu s HRT-ovim programskim i produkcijskim mogućnostima.
O suradnji HRT-a i zagrebačkog Sveučilišta u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i Igor Ćutuk, rukovoditelj Radne jedinice Komunikacije i glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!