Sušački gimnazijalci s kolegama iz Španjolske i Irske čiste okoliš u Rijeci

17.05.2022.

12:33

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Gimnazijalci čiste okoliš

Gimnazijalci čiste okoliš

Foto: HTV / HRT

Problem klimatskih promjena i negativnih posljedica na okoliš i njegovu bioraznolikost ujedinio je riječke gimnazijalce s kolegama iz Španjolske i Irske. Kroz europski projekt usmjeren na ovu problematike zajedničkim snagama traže rješenja. Ovih dana učenici iz Irske i Španjolske borave u Rijeci, tako da vidite li poveću grupu mladih i entuzijastičnih kako čiste okoliš, bave se hortikulturom, znat ćete o čemu se radi. 

Kažu "stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom" - a upravo je more i pitanje zaštite okoliša povezalo ove učenike. Hrvatski, španjolski i irski srednjoškolci ujedinjeni u istom cilju.  

- Uključena je Prva sušačka hrvatska gimnazija sa školom iz irskog Galwaya i španjolske Galicije, a cilj projekta je istraživanje bioraznolikosti svijeta koji nas okružuje i kako klimatske promjene utječu na njega, kaže Milvana Pavletić, profesorica Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke. 

A kako mijenjaju naš svijet, učenici istražuju već dvije godine. 

- Mislim da je jako važno mlade educirati o problemu klimatskih promjena, ja sam primjerice puno toga naučila, zapravo nisam bila svjesna koliko klimatske promjene utječu primjerice na promjenu temperature mora i biljni i životinjski svijet, govori učenica sušačke hrvatske gimnazije Nika Rožmarić

A kako nam se mijenja Planet, trebala bi se mijenjati i svijest o posljedicama tih promjena - jasna je poruka mladih. 

- Na ovim druženjima naučili smo da priroda treba našu pomoć, ali u konačnici mi smo ti koji ovisimo o prirodi, ističe Joel Iglesias Rodriguez, učenik iz IES Felix Muriel de Rianxoa. 

- Da bismo reagirali moramo nešto i naučiti, a zatim to znanje dijeliti sa svojom zajednicom jer tu je riječ o našoj budućnosti, govori učenica Galway Community Collegea iz Irske, Lauryn Feeney. 

S riječi ovi mladi prelaze i na djela. Današnje čišćenje plaže i proučavanje morskog svijeta samo je jedna od niza akcija koje ih čekaju ovaj tjedan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!