Suvremena industrija - mladi upozoravaju da imaju ideja, ali ih sustav ne prati

15.02.2022.

22:23

Autor: T.D./HRT/Hina

Mladi i ideje

Mladi i ideje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska godina mladih koja se 2022. godine obilježava pod nazivom "Mladi - pokretači suvremenih industrija", prilika je da se u Hrvatskoj populariziraju suvremene tehnologije i doprinos mladih kao pokretača razvoja, rečeno je na uvodnoj konferenciji u Novskoj.


Proizvodnja videoigara trenutačno je najbrže rastuća industrija u svijetu, te skup u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, održan u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj, našoj vodećoj instituciji gaming industrije.

Mladi inovatori i gameri, predstavljajući svoje radove, govorili su i o problemima koji ih sputavaju u bržoj realizaciji njihovih ideja do tržišta. 

Mladi se uglavnom žale na nedostatak sredstava za izradu prototipova svojih izuma, a zatim i financiranja proizvodnje.

Iskustvo Josipe Bencek, suautorice AR naočala VOICEE koje ispisuju tekst sugovornika i prevode ga na pet jezika, govori kako birokracija i nerazumijevanje često usporavaju ostvarenje ideje.

O teškom putu od ideje do realizacije govorila je i Mateja Vedrina, suautorica edukativne ekološke aplikacije MOOPIES. Spomenula je skupu izradu prototipova, te teškom pronalasku investitora.

Matija Hržić, autor pametne pčelarske vage, konstatirao je kako zbog poteškoća veliki broj start upova propada, te je sugerirao da se razmotri mogućnost financiranja projekata iz fondova EU.  

Na potrebu bržeg puta do tržišta, investiranjem proizvodnje, upozorio je i Lovro Stipanović, suautor PRO S - sustava za pametno upravljanje instalacijama u kući.  

Gameri Ivan Zorić, Florijan Henčel i Matej Balašković, pozdravili su osnivanje Poduzetničkog inkubatora Novska i šestomjesečne edukacije, što im je dalo solidni temelj za razvoj videoigara. Ideje, kako kažu, crpe iz svakodnevnog života koji ih okružuje, te filmova i televizije. 

Na konferenciji je bilo riječi i o srednjoškolskim programima za tehničara za izradu videoigara, koji se provode u Tehničkoj školi Sisak i Srednjoj školi Novska, po čemu Sisačko-moslavačka županija prednjači. Završetkom četverogodišnjeg programa i izradom završnog rada, stječe se kvalifikacija koje omogućuje zaposlenje kao dizajnera grafičkih elemenata, programera, ali i nastavak visokoškolskog obrazovanja.

Videom su se sudionicima konferencije obratile Sarah El Hary, državna tajnica za mlade Ministarstva nacionalnog obrazovanja, mladih i sporta Republike Francuske, te Dubravka Šuica, povjerenica EU za demokraciju i demografiju, koje su pozdravile sudionike i mladima poželjele još više uspjeha.

Potporu mladima dala je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, napomenuvši kako se Novska prva okrenula novoj tehnologiji i novoj industriji i tako privukla mnogo mladih. Upravo je Novska pozitivan primjer što sve mladi mogu učiniti, rekla je.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak je napomenuo kako se uvodna konferencija održava upravo uoči prvog čitanja izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju u Saboru, gdje se nastoji još jače povezati tržišno obrazovanje.

- Novim eksperimentalnim programom tehničara za razvoj videoigara Ministarstvo je dalo potporu suvremenoj industriji, dodao je. 

Novljanski gradonačelnik Marin Piletić je napomenuo kako se konferencijom mora dodatno osvijestiti uloga mladih u digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva.

- Novska je na taj način pokrenula zanimljivu priču za razvoj grada, županije i Hrvatske, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!