19:20 / 16.05.2018.

Autor: T.V./HRT

Svakodnevna zaštita djece od sunca

-

-

Foto: - / -

Sunce je izvor života na Zemlji. Ljudi, životinje, a posebice biljke bez sunca ne bi ni postojali. Za funkcioniranje organizma čovjeka od najranije dobi sunce je važno jer potiče sintezu vitamina D u koži.
Visoke temperature sve više podsjećaju na ljeto koje nam je pred vratima, stoga je idealno vrijeme da kožu vaše djece pravilno zaštitite od jakih sunčevih zraka. Iako koža bebe brže cijeli nego odraslih osoba, isto tako je i osjetljivija.

Sunce je izvor života na Zemlji. Ljudi, životinje, a posebice biljke bez sunca ne bi ni postojali. Za funkcioniranje organizma čovjeka od najranije dobi sunce je važno jer potiče sintezu vitamina D u koži.

Sinteza vitamina D je najjača od 10 do 2, a sve velike preporuke, na kraju krajeva i WHO-a da se baš u to vrijeme reducira izlazak na sunce. Treba uspostaviti balans između štetnih i dobrih učinaka. Znači, mi moramo, pogotovo djeca, sintetizirati vitamin D, ističe dr. Marina Mihalec, spec. pedijatrije.

S druge strane, sunčeve zrake imaju iznimno negativne učinke. UVA i UVB sunčeve zrake utječu na kožu na različite načine. Postoje UVA, UVB i UVC zrake. S time da C uopće ne dopiru kroz stratosferu na zemljinu površinu. Njih ćemo eliminirat, mi se susrećemo s UVA i UVB zrakama. UVA su konstantno prisutne neovisno o tome koje je doba dana i toplina, tj. zima ljeto, kaže dr. Marina Mihalec.

UVB zrake čine 5% UV zračenja koje dopire do nas. One su visokoenergetske i odgovorne su za preplanulost, ali i za opekline, alergijske reakcije i rak kože. UVA i UVB zrake djeluju kancerogeno. Dakle dovode do oštećenja naše stanične jezgre, konkretno DNA i naša stanica ako ne napravi popravak tog oštećenja s vremenom se akumulira i dolazi do nastanka karcinoma kože, rekla je dr. Iva Dediol, spec. dermatovenerologije.

Dječja koža se po tome pitanju ne razlikuje previše od kože odraslih, ali ono što je važno znati je da eventualna oštećenja nastala negativnim djelovanjem sunčevih još u vrijeme djetinjstva, ostaju za cijeli život. Već od najranije dječje dobi opekline koje djeca mogu zadobiti su faktor koji povezujemo s povećanom mogućnošću nastanka melanoma kasnije u odrasloj dobi, ističe dr. Dediol.

Svima nam je dobro poznata činjenica da dugotrajni boravak na suncu zahtjeva zaštitu, bilo da je riječ o boravku na plaži ili ulicama grada, parku, školi, igralištu.

To nije samo nanošenje zaštitne kreme s faktorom, nego je bitno obući odjeću, čak onu koja ima UV faktor, nositi kapu na glavi, nekakav šešir, sunčane naočale s UV filterom, zato što sunce ne samo da djeluje kancerogeno na kožu, nego i na oči, kaže doktorica Dediol.

Kada je riječ o kremama sa zaštitnim faktorom, za djecu se uvijek preporučuju visoki zaštitni faktori. A jedan od poznatih savjeta je i taj da se djeca mlađa od šest mjeseci pa čak i do godinu dana ne smiju izlagati suncu, no liječnica Dediol pojašnjava što takva tvrdnja točno znači: Ne misli se pod tim da dijete zatvorite u balon i da ga ne vodite izvan kuće, nego to znači da se djecu smije izlagati recimo na plažama do 10, max 11 sati i nakon 5 popodne, ali sa zaštitnim faktorom, dakle, nanijeti kremu koja je prilagođena dobi. Ali naravno ne sunčati dijete.

Ako je koža djeteta bila izložena suncu, potrebno je dodatno njegovati kožu. Posebno je to preporuka za djecu koja imaju atopijski dermatitis. U ljetnim mjesecima,koži više odgovaraju kreme laganije teksture, a ovaj savjet treba uzeti u obzir i pri njezi kože djeteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!