08:31 / 20.11.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Svjetski dan djece: Naša su djeca depresivna, anksiozna i nezadovoljna

-

-

Foto: - / -

Imamo velik porast depresivnosti, samoranjavanja, suicidalnih misli i anksioznosti srednjoškolaca. Svako peto dijete se samoranjava ili ima suicidalne ideje, svako šesto je depresivno, svako šesto anksiozno.
Danas je Svjetski dan djece, koji se odlukom UN-a obilježava od 1954. godine. Na današnji dan 1959. donesena je Deklaracija o pravima djeteta, a 1989. Konvencija o pravima djeteta.

Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva u kojemu ona žive, no stručnjaci su prepoznali da Hrvatskoj nedostaju podaci od same djece o njihovom osobnom doživljaju vlastite dobrobiti. Kako se i koliko dobro neka država brine o zdravlju i obrazovanju djece te o svim drugim čimbenicima koji utječu na njihovu dobrobit pokazatelj je snage ili slabosti svake države.

U Hrvatskoj 20 posto djece odrasta u riziku od siromaštva, a kada je riječ o jednoroditeljskim obiteljima i obiteljima s većim brojem djece, svako treće dijete u riziku je od siromaštva. Zabrinjavajuće je da imamo 12 posto djece koja zaista žive u uvjetima materijalne deprivacije, izjavila je prof. dr. sc. Marina Ajduković,  voditeljica programa „Subjektivna dobrobit djece u Hrvatskoj", koji provodi Studijski centar socijalnog rada pri Pravnom fakultetu u Zagrebu u suradnji s UNICEF-om.

Vezano uz nasilje nad djecom, došlo je do smanjivanja tjelesnog kažnjavanja i zlostavljanja djece, ali je jednako prisutno psihičko i emocionalno nasilje, a zabrinjavajuće je da su djevojke sve izloženije nasilju. S dobi djevojaka taj trend raste, upozorila je.

Roditelji potvrđuju da fizički kažnjavaju djecu jer su, kako sami kažu, izgubili kontrolu, željeli su ih naučiti nešto dobro ili zato što se osjećaju bespomoćno.

Kada je riječ o predškolcima - zadnji smo u Europi što se tiče udjela djece u predškolskom odgoju. S druge strane treći smo po opijanju mladih (16 g.), jedna smo od rijetkih zemalja koja ima porast pijenja mladih u dobi od 15 do 16 g., imamo nemali broj 13-godišnjaka koji su eksperimentirali s marihuanom, naglasila je prof. Ajduković.

Upozorila je da su srednjoškolci najmanje zadovoljni školom i svojim izgledom. Imamo velik porast depresivnosti, samoranjavanja, suicidalnih misli i anksioznosti srednjoškolaca. Svako peto dijete se samoranjava ili ima suicidalne ideje, svako šesto je depresivno, svako šesto anksiozno...

Više o tome kako žive djeca u Hrvatskoj saznajte od prof. dr. sc. Marine Ajduković koja je gostovala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.A ministrica demografije Nada Murganić na jedan će dan zamijeniti mjesto s djetetom u udomiteljskoj obitelji.

U povodu Svjetskog dana djece koji se obilježava 20. studenog 2018., na obljetnicu donošenja Deklaracije o pravima djeteta (1959.), UNICEF u partnerstvu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku toga dana organizira zamjenu uloga u kojoj će ministrica Nada Murganić provesti jedan dan kao dijete u udomiteljskoj obitelji i korisnica podrške Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor” u Selcu, javlja Ministarstvo demografije.

Nakon upoznavanja sa svojom novom udomiteljskom obitelji u središtu grada Bakra, ministrica će se u prostorijama Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor” u Selcu pridružiti drugoj djeci u pripremama za predstavu „Ježeva kućica”, koja će se premijerno izvesti u ustanovi 22. studenog, kada „Izvor” slavi čak 100 godina rada.

Poslije će se ministrica priključiti keramičarskoj radionici na kojoj će se sa svojim dječjim vršnjacima okušati u izradi različitih predmeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!