Tea Matanović: modna dizajnerica, dramaturginja, glazbenica

06.05.2019.

12:24

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Biti pisac u zemlji u kojoj se vrlo malo čita nije perspektivno zanimanje, a biti k tomu još i mlada spisateljica - ne ostavlja puno prostora za napredak. Dramaturginja Tea Matanović, novo je ime na kulturnoj sceni o kojem će se, zasigurno, još čuti.
Biti pisac u zemlji u kojoj se vrlo malo čita nije perspektivno zanimanje, a biti k tomu još i mlad pisac - ne ostavlja puno prostora za napredak. Naša mlada dramaturginja Tea Matanović, novo je ime na kulturnoj sceni o kojem će se, zasigurno, još čuti.

Modna dizajnerica, dramaturginja, glazbenica, teško je u samo nekoliko riječi opisati Teu Matanović. Sama za sebe kaže da je negdje između svega toga.

- Nisam osoba koja upire prstom, nego mislim da jedina promjena koju u svijetu možemo doživjet je promjena nas samih, smatra Tea Matanović, a njezina drama u kojoj je glavni zaplet navodni dokumentarni film, 'Sol na rane', već je osvojila nagradu za najbolji tekst Festivala internacionalnog studentskog teatra u Beogradu, koji će predstavom prema njezinom nagrađenom tekstu svečano biti otvoren 10. svibnja.

Poslušajte radiodramsku adaptaciju teksta Tee Matanović 'Lacrimosa' koju je za Dramski program Hrvatskoga radija režirao Mislav Brečić:
TEA MATANOVIĆ: „LACRIMOSA“

- Vrlo su rijetke te scene koje zapravo pozivaju mlade dramske pisce, koji na primjer nisu osvojili Nagradu Marin Držić, da im postavljaju tekstove, napominje Tea.

Dok drama ne dođe do publike, ona provjerava kako njezine rečenice zvuče - među ostalima izgovara ih i glumica Mada Perišić koja smatra Tea piše toliko dobro i toliko duhovito da je jako lako s njom se povezati.

- Ono što se meni sviđa su te konverzacije koje vode dvoje glavnih likova, taj način na koji propitkuju jedan drugog, sami sebe i društvo općenito, ističe, pak, fotograf Luka Pešun.

- Mislim da su dvije riječi točne za opisivanje tog posla: izazovno i inspirativno - s obzirom na to da smo okruženi jednom specifičnom stvarnošću koja zbilja daje puno inspirativnih tema s kojima se mladi pisac može baviti, zaključuje Tea Matanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!