08:32 / 29.02.2020.

Autor: Ivica Grudiček/IMS/HRT

Tek mu je dvadeseta a osvaja nagrade po cijelom svijetu

-

-

Foto: - / -

Sport je skup, treninzi teški a skroman i samozatajan Martin Vugrinec iz Novog Marofa konkurira svjetskim vozačima, osvaja nagrade.
U Novom Marofu živi, doduše povremeno jedan dvadesetogodišnjak koji na dva kotača osvaja nagrade po cijelom svijetu. Donosimo priču o Spider Martinu.

Tek mu je dvadeseta a osvojio je stotinjak pehara i medalja na raznim moto utrkama. Sport je skup, treninzi teški a skroman i samozatajan Martin Vugrinec iz Novog Marofa konkurira svjetskim vozačima, osvaja nagrade.

Martin Vugrinec, u motociklističkom svijetu poznat i kao Spider Martin, nadmoćno pobjeđuje na europskim trkaćim stazama, ruši brzinske rekorde. Od Njemačke i Češke do Španjolske - utrkuje se s prvacima moto sporta.

- Martin je imao prilike voziti se s eminentnim svjetskim imenima poput Breda Vidnera, Revija Gardnera, to će nekim gledateljima nešto značiti, mnogima neće, ali Martin je brži od tih eminentnih imena - kaže njegov otac Ivica Vugrinec.

No s druge strane Martin je običan mladić iz susjedstva. O kakvom je talentu riječ svjedoče pehari i medalje - 2017. proglašen je najboljim motociklistom Hrvatske, osvojio je prvenstvo Alpe Adria, nastupao na Red Bull Rookies kupu.

- Dosta sam ponosan na sve to, no nikad nisam zadovoljan s onim što sam postigao, kad osvojim pehar, stavim ga na policu, već razmišljam o drugoj nagradi i utrci - kaže Martin.

Nije uvijek sve išlo glatko. Vrtoglave brzine donose padove, koji mogu biti vrlo teški - pokazuju to i brojni prijelomi. Najčešće je, kaže, lomio ruke, nema kosti koje nije polomio, noge još srećom nije.

- Treba biti psihički jak i izdržati kad se vratim u utrku poslije treninga - naglašava.

Odrastao je u sportskoj obitelji, ljubav prema brzini usadio mu je otac koji se i sam natjecao. Danas - sve ulaže u Martina. Iako razvijene zemlje u svoje vozače ulažu i na velikim natjecanjima imaju sve što im je potrebno, Martin i Ivica često improviziraju.

- Kao dijete nemate taj neki osjećaj za novac, nije vas briga. Kad sam odrastao počeo sam shvaćati relacije tko koliko ima i tko ima bolje i veće mogućnosti, morate biti dovoljno jaki u glavi da to ignorirate i važno je ono na stazi - kaže Ivica Vugrinec.

Sport je skup, obitelj ulaže sve što ima, sponzori su rijetki. No uspješne sportske priče najčešće i jesu poput ove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!