16:10 / 03.10.2019.

Autor: Magdalena Šipić/P.F./HRT

Terapijski psi - junaci koji pomažu djeci s teškoćama

-

-

Foto: - / -

Psi se pripremaju već od malih nogu za aktivnosti kojima će služiti kao pomoć u terapijskim i odgojno-obrazovnim zadacima. Pozitivno utječu na različite razvojne aspekte djece s teškoćama.
Bilo da je riječ o senzomotoričkom, kognitivnom, komunikacijskom ili psihosocijalnom i emotivnom razvoju djece s teškoćama, terapijski psi imaju pozitivan učinak.

Udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet prva je u Hrvatskoj osmislila i razvila rehabilitacijske programe za djecu s teškoćama koje je predstavila u Solinu. Petogodišnji labrador Maks gospođu Miru Katalenić prati već tri godine. Njegova vjernost i pomoć su joj, kaže, neprocjenjive. Baš kao što su i terapijski psi djeci s teškoćama.

- U pravilu radi se o višestrukim oštećenjima kod djece i nakon završenog treninga educiramo jednog od roditelja koji onda zajedno s našim timom osmišljava aktivnosti koje usmjeravamo zavisno na oštećenje, objašnjava Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet iz Zagreba.

Psi se pripremaju već od malih nogu za aktivnosti kojima će služiti kao pomoć u terapijskim i odgojno-obrazovnim zadacima. Najprije se prilagođavaju jednogodišnjom socijalizacijom u volonterskoj obitelji, a onda i odgovarajućim školovanjem.

- Ako se radi o psu koji pomaže osobama s invaliditetom taj pas ima nešto zahtjevniji posao, dok onaj psu koji služi kao potpora u obitelji da bi se ostvarila interakcija s djetetom s teškoćama školovanje može trajati nešto kraće, objašnjava instruktor pasa pomagača Damir Vučić.

S time da školovanje pasa traje  najmanje 3 mjeseca, a nisu isključeni ni dodatni treninzi. Primjerice, jedna mama obratila se kako bi htjela kod svog terapijskog psa razviti mogućnost da signalizira kada dijete ima problema s dišnim napadima te da alarmira roditelje.

Terapijski psi dokazano pozitivno utječu na različite razvojne aspekte djece s teškoćama. A diljem Hrvatske dodijeljeno ih je više od 250.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!