19:43 / 07.11.2019.

Autor: Vesna Zovko/V.M./HRT

Tessa Muljačić redefinira van Gogha i Moneta

-

-

Foto: - / -

U ovo doba godine često možemo čuti izraz kolorit. I mlada umjetnica Tessa Muljačić rado ga koristi, a tako se zove i njezina najnovija izložba u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.
U ovo doba godine često možemo čuti izraz kolorit. I mlada umjetnica Tessa Muljačić rado ga koristi, a tako se zove i njezina najnovija izložba u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

Od djetinjstva je Tessa zaljubljena u slikarstvo. Ne prođe gotovo nijedan dan a da ne uzme kist u ruke. Doživljaj je to uvijek drukčiji, uzbudljiv i lijep. Boje jednostavno obožava, njima istražuje slavne slikarske priče, istodobno stvarajući vlastite.

- Ja zapravo redefiniram Van Gogha i druge svjetski poznate umjetnike na svoj način. To je moje viđenje njihova djela. Najdraža slika mi je Monetovo 'Polje makova', nju sam posvetila mojoj predivnoj majci, a tati sam posvetila 'Zvjezdanu noć' van Gogha, kaže Tessa.

Inspiriraju je ljubav, obitelj, ljudska kreativnost i dobrota, učenje jezika, putovanja… Na poseban način doživljava susretišta više vrsta umjetnosti:

- Književnost obožavam, tako da sam u vodama književnosti i umjetnosti, ta dva svijeta ja spajam. Obožavam i muziku. Žene me jako inspiriraju, naravno i muškarci, ali uglavnom me ženski rod fascinira i inspirira za daljnji rad, napominje Tessa.

Taj nježni topli treptaj svijeta. ali i nezamisliva snaga koja zadivljuje i stvara – tolika su svakodnevna čuda. Čudo su i velika djela slavnih majstora pred kojima svaki put zastane kao da ih vidi prvi put.

- Ta umjetnička djela su upravo ono što pokreće fantaziju, s jedne strane, s druge redefiniciju. Njezina djela- sada to više nije Matisse, van Gogh ili netko drugi - nego je to Tessa. Ona zna reći 'Pustite me, sada ću ja' i taj 'sad ću ja' je bitan skok koji je neophodan da se redefinira umjetničko djelo, komentira prof. Emil Robert Tanay.

Tessa se školovala u Nizozemskoj, Švicarskoj, Slovačkoj, a odnedavno ponovno živi i stvara u Hrvatskoj. Njezine slike su načini povezivanja zemalja u kojima je živjela i naučila toliko toga s domovinom.

- U nizu izložbi koje smo već sada održali ove godine sada kod nas po prvi puta gostuje mlada umjetnica Tessa Muljačić , nama je čast i zadovoljstvo da možemo promovirati hrvatske umjetnike koji žive diljem svijeta. Isto tako promoviramo one koji žive u Hrvatskoj a kojima je tema hrvatsko iseljeništvo, ističe Diana Mašala Perković iz Hrvatske matice iseljenika.

Upravo u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu možete do 24. studenoga pogledati izložbu 'Kolorit' Tesse Muljačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!