11:38 / 07.03.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tkanje i etno motivi na haljinama mlade dizajnerice Tine Miličević

-

-

Foto: - / -

Tradiciju je osuvremenila i počela stvarati moderne, tradicijom isprepletene odjevne predmete.
U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovala je mlada dizajnerica Tina Miličević. Predstavila je svoje unikatne odjevne predmete od ručnog tkanja i s etno motivima.

Tkanjem, ali isključivo narodnim nošnjama, bavi se njezin otac, tako da je odmalena bila uključena u tu priču. No ona je otišla korak dalje - tradiciju osuvremenila i počela stvarati moderne, tradicijom isprepletene odjevne predmete.

- Cijeli život sam u folkloru, u toj kostimografiji uz roditelje koji šivaju. Pomislila sam da se može nešto dalje povući iz toga. Upisala sam Školu primijenjene umjetnosti, tekstilni odjel i tamo sam imala odličnu profesoricu Vesnu Pleše koja mi je pokazala što sve mogu napraviti s tim tkanjem i koliko mogu veliki odmak napraviti od tog tradicionalnog.

Tako je počela stvarati nešto što bi, kako je kazala, ona htjela nositi, a nije bilo za kupiti. Je li to tajna uspjeha na tržištu, za sada još ne može reći, budući da je proboj za mjesto pod modnim suncem tek čeka. Naime, Tina je trenutno 4. godina fakulteta i za sada se promovira uglavnom u sklopu onoga što im se nudi na fakultetu.

Što je više moguće pokušava reciklirati predmete. Tako je od primjerice od šala, kape koje napravila još dok je bila srednjoškolka, izradila novu haljinu. Ono što je mnogima značajno je i to da se njezina odjeća može prati u perilici rublja, a da pri tome ne izgubi na kvaliteti.

Kako nastaju njezine kreacije? Cijelu modnu priču Tine Miličević poslušajte u videu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!