Tražite posao u IT-ju? Evo prilike!

12.02.2022.

12:55

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prilika za posao

Prilika za posao

Foto: Dnevnik / HRT

Za osječke diplomante matematike poslodavci se otimaju. Malom upisnom kvotom, kažu, žele zadržati visoku kvalitetu obrazovanja. Osječki Odjel za matematiku sada se okrenuo i obrazovanju nezaposlenih osoba, kako bi osnažili lokalnu IT zajednicu. Žele ih pretvoriti u programere. Ovi studenti nakon fakulteta neće morati tražiti posao. Posao će tražiti njih. Neke od njih našao je i prije završenog studija, pa tako i Dunju. 

- Nisam svakako mislila da ću imati posao prije nego završim fakultet. Osjećaj je odličan! Kad vidim prijatelje ili nekoga pokušavaju stalno naći posao, trude se, ali nekako ne ide. A ja znam čim završim fakultet mogu odmah ići raditi, rekla je studentica matematike i računarstva Dunja Markulak.

IT industrija u Osijeku ubrzano se razvija. Nudi dobro plaćene poslove i privlači mnoge. Formalno fakultetsko obrazovanje često nije potrebno ili presudno, ali motiviranost i nadarenost jesu. Sveučilišni Odjel za matematiku udružio se s gradskom IT zajednicom i osmislio radionice.

- U tom kontekstu, Zavod za zapošljavanje, kroz županiju, dostavio je popis trajno nezaposlenih osoba. Naše povjerenstvo napravilo je selekcijski postupak i odabralo je 5+3 osobe iz tog bazena, istaknuo je Kristian Sabo, Odjel za matematiku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek. 

Zatim je za radionice otvoren javni poziv. Na koji se već prvih dana prijavilo tri puta više kandidata nego što je osiguranih mjesta. A njih je dvadeset. Vodeći IT stručnjaci iz višestruko nagrađivane tvrtke, uz profesore, dobivaju ravnopravan status predavača.

- Tražimo osobe koje imaju ipak neko osnovno znanje o programiranju, dakle da poznaju osnove barem jednom programskog jezika, međutim to nije uvjet ako mi prepoznamo u osobi da je dovoljno motivirana i da je baš jako zagrizla za IT sektor, naglasila je predstavnica IT tvrtke Jasenka Pejaković.

Obrazovanje je besplatno zahvaljujući sto tisuća kuna osiguranih iz županijskoga proračuna. Nakon završetka obrazovanja, polaznici će odmah početi raditi. Posao ih čeka u nekoj od osječkih IT tvrtki.

- Edukacija traje 160 sati, kroz šest tjedana, šest sati dnevno, vidite da je to uistinu intenzivna edukacija, zato se i zove "bootcamp", dodala je Pejaković.

A taj "bootcamp" ponudit će im mnogo znanja u malo vremena, za jedno od najtraženijih zanimanja u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!