20:30 / 18.12.2020.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Trebaju li studenti plaćati prazne sobe u domovima?

-

-

Foto: - / -

Iz Studentskog centra poručuju kako je popunjenost i dalje velika i da se, zasad, neke promjene ne planiraju uvoditi.
Većina Sveučilišta prešla je na nastavu na daljinu, a studentima su, osim praktičnog dijela nastave, aktivnosti potpuno prekinute. Neki od njih zbog toga su otišli kući, ali ih muči to što plaćaju prazne sobe u domovima.

Spuštene rolete, prazne klupice, čuje se samo zvuk kotačića kovčega - studentski domovi sve su prazniji.

- Odlučila sam ići doma jer mi je ljepše biti kod kuće, s obitelji sam i bilo mi je lakše i zbog učenja, jer tamo sam bila zatvorena samo u maloj sobici zajedno cijelo vrijeme s cimericom, rekla je studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Martina Novotny, Rab.

Iz domskog odbora kažu kako se studenti najviše javljaju s problemom plaćanja prazne sobe. U takvoj situaciji u proljeće, u vrijeme lockdowna, uspjeli su se izboriti da ih ne plaćaju.

- Dakle, ne postoji regulatorno tijelo koje bi moglo regulirati jesu li studenti u domu, jesu li došli na par dana, je li odrađen neki posao, to tijelo ne postoji, kazao je student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Tonči Gabelić, Hvar.

- Potpisali smo ugovor, tako da smatram da svakako trebamo platiti, tako da ne mogu stvari samo stajati u Zagrebu bez da mi platimo. Logično je da se u nama budi neki bunt, da bi mogli možda mrvicu manje platiti, kao ono - manje režije su, ne trošimo, dodala je Novotny.

Iz Studentskog centra poručuju kako je popunjenost i dalje velika i da se, zasad, neke promjene ne planiraju uvoditi.

- Mi ne razmišljamo o tom modelu, vjerujemo da on neće biti potreban, niti imamo informacije da se od strane Ministarstva mijenjaju kakvi odnosi subvencije, naglasio je sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak.

Jedan od problema na koji studenti nailaze je i gubitak posla. Studentski centar raspisao je natječaj za studentske poslove spremačice u smještaju, pomoćne poslove u menzi i u uređivanju naselja.

- Postoji interes i mi ćemo ih angažirati u slučaju veće potrebe, da nam se, ne daj Bože, dogodi da nam iskoči zbog samoizolacije veći broj osoblja, dodao je Bošnjak.

- I sam sam se javio za jedan od takvih poslova s obzirom na to da će taj posao biti u sklopu doma, tako da je i više nego dobrodošlo. Dok je fakultet online, taman si ovdje, ne trebam dugo putovat, kazao je Gabelić.

A studenti sve manje putuju javnim prijevozom, kažu - i pokazi bi nam možda trebali biti jeftiniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!