Jakov i Mihovil ne mogu zamisliti život bez karatea

10.06.2022.

12:44

Autor: Iva Vukadin/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sport za mlade

Sport za mlade

Foto: Dnevnki 3 / HRT

Pretilost je sve veći problem u našoj zemlji. Procjenjuje se da se čak trećina djece bori s pretilošću. Svjetska zdravstvena organizacija kao rješenje preporučuje tjelesnu aktivnost i sport - i to od malih nogu. Time su se vodili djeca i mladi iz Karate kluba Croatia. 

Mihovil od sada oko struka ponosno nosi crni pojas, a Jakov smeđi, ali drugi kyu. Kažu, to je bila ljubav od prvog treninga. 

- Za mene karate znači sve. Nikad se nisam našao u nekom drugom sportu osim karateu. Nogomet mi je atomska fizika, govori Jakov.

- Za mene je karate praktički sve. Svaki dan zadnjih skoro 12 godina treniram taj sport po nekoliko sati na dan. Ne mogu se zamisliti da treniram nešto drugo i to mi je ispušni ventil, naglašava Mihovil.

Naporno su za ovaj dan trenirale i Stela i Mia. 

- Polažem za narančasti pojas. Pripreme su bile opuštene, rekla je Stela. 

- Ja polažem za crni pojas i pripremala sam se godinu dana. Mislim da neće biti problema. Sve tehnike smo prošli, kate ponovili koliko god je trebalo, naglasila je Mia.

Uz mnogo odricanja koja stoje iza svakog sportaša, veliku ulogu imao je i trener koji svakodnevno prenosi svoja znanja, pa izvrsni rezultati ne izostaju. 

- Oni kontinuirano tijekom godine uče nove tehnike i u trenutku kad mi treneri smatramo da su oni spremni izaći na polaganje, to je nešto kao gratis. Izađe se na polaganje, pokažu svoju vještinu, svoje znanje, rekao je Anđelko Meter, glavni trener u Karate klubu Croatia. 

Klub Croatia broji 72 člana, najmlađi ima tek 4 godine, a najstariji 54. 

- Trudim se pogotovo s mlađima. Kada radim s mlađim uzrastima, motivirati ih tako da, kroz igrice, dosta igrica rade na treninzima. Starije pokušavam osvijestiti po pitanju zdravlja, kakav utjecaj može imati sport na čovjeka i koliko je to uistinu bitno, govori Meter. 

Osim što sport nosi brojne prednosti za tijelo i duh, dvorane su i mjesta sklapanja prijateljstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!