14:31 / 17.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

Trešnjalot, priča o anegdotama kralja Artura i njegovih vitezova

Morena Pogačić, Mladen Hren, Aleksandra Demše i Iva Srnec u društvu voditelja Ivane Debeljak i Ognjena Golubića

Morena Pogačić, Mladen Hren, Aleksandra Demše i Iva Srnec u društvu voditelja Ivane Debeljak i Ognjena Golubića

Foto: - / -

U Trešnji premijera predstave Trešnjalot, autorske predstave nastale u sklopu dramskoga studija Gradskoga kazališta Trešnja, u kazališnoj sezoni 2016./2017.
U zagrebačkom kazalištu Trešnja, sutra će se u 19 sati održati premijera predstave Trešnjalot, autorske predstave nastale u sklopu dramskoga studija Gradskoga kazališta Trešnja, u kazališnoj sezoni 2016./2017.

U Trešnjalotu sudjeluje osam mladih glumaca, a redateljski tim čine Aleksandra Demše, Lovro Buva i Iva Srnec. Kazališna predstava Trešnjalot autorska je predstava nastala u sklopu dramskoga studija Gradskoga kazališta Trešnja. Dramski je studio s predstavom Trešnjalot gostovao na festivalima Assitej i Skaz, a odigrana je pred osnovnoškolskom publikom koja je pokazala veliki interes za predstavu. U sezoni 2017./2018. predstava je obnovljena u suradnji umjetničke organizacije 'Točka na I' i Gradskoga kazališta Trešnja s ciljem popularizacije kazališta među mladima.
Sve je više onih kojima je odlazak u kazalište postao redovan tjedni ritual i događaj koji svrstavaju u svoju svakodnevicu. Stoga je pokrenuta kampanja Mladi i kazalište s ciljem popularizacije kazališta kod mlade publike na njima pristupačan način, koristeći kao jednu od metoda pristup generacijske edukacije. Kampanju je pokrenula organizacija Točka na i, čija je osnovna djelatnost kazališno stvaralaštvo - produkcija predstava, održavanje dramskih radionica i seminara, educiranje nove kazališne publike, te približavanje kazališne umjetnosti publici.
Upravo bi mladi trebali biti publika koja će uživati u priči koju donosi Trešnjalot i svim anegdotama kralja Artura i njegovih vitezova. Kako to obično biva u časnom i poštenom svijetu kada se čovjeku obrati Bog, jedino što mu je prirodno učiniti jest poslušati (bez propitkivanja zdravoga razuma). Tako je i Kralj Artur odlučio postupiti sukladno drevnom zakonu ljudskih i božanskih transakcija te se uz prisutnost svoga čarobnjaka, žene, sestre i još nekoliko slučajnih junaka upustio u avanturu života. Misija je to koja je savila granice prostora i vremena u borbi protiv duhova prošlosti i sadašnjosti, kulturnojezičnih posebnosti te loših rodbinskih veza. Što se Bogu i kralju htilo, njima se i snilo. Radnja je ovo Trešnjalota, predstave koja je ostavila snažan dojam na mlade, pa nema sumnje da će ova nova, obnovljena verzija privući novu publiku, te biti jednako zanimljiva svim generacijama.
Glavnu ulogu, kralja Artura, igra odlični mladi glumac Mladen Hren, koji sudjeluje i u produkcijskoj priči ovog projekta te koji je oko sebe okupio mlade i nadarene glumce, kojima je gluma za sada samo hobi, ali u budućnosti vjerojatno životni poziv. Mladen Hren svojim entuzijazmom, uspio je Trešnjalotu udahnuti novu energiju, a sve to imat će te prilike vidjeti na premijeri kada kreće avantura ove zanimljive i kako kažu humoristične predstave.
Više o nastanku predstave i očekivanjima uoči premijere u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorili su Iva Srnec, ravnateljica 'Točke na i',  redateljica Aleksandra Demše te glumci Morena PogačićMladen Hren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!