Trokutići mali STEM-ovci

22.07.2021.

13:11

Autor: Ana Štrelov/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Trokutići mali STEM-ovci

Trokutići mali STEM-ovci

Foto: Dnevnik / HRT

Djeca u Šibeniku, u ljetnom kampu inovativnog centra za tehnologiju, ljeto provode učeći o novim tehnologijama. Interesa itekako ima, dvije grupe osnovnoškolaca popunjene su rekordnom brzinom. Uz zabavan i kreativan pristup, razvijaju svoje vještine i stječu znanja o STEM području.

Staza je postavljena, utrka počela. Navija se za svog favorita. Uz modernu tehnologiju odrastaju, ali roboti su i njima novost.

- Prvi put mi je da vidim robote, govori Malena.

- Nisan znala da su tako super roboti, oduševljena je Karla.

Pa nakon što su se upoznali s osnovama, došlo je vrijeme za kodiranje. Valja robotu dati 'gorivo'.

- Kod da robot može crtati krugove, da se može okretati i takve stvari. Ovaj zadatak je bio lagan, pokazuje Niko.

- Ove je robote malo teže spojiti i preko mikrobita programirati, ali za mene nije baš toliko teško, hvali se Vito

Kroz igru nauči se mnogo toga i pritom razvija kreativnost!

- Njima je to dosta poznato, dio toga je poznato kroz školu recimo scratch programiranje, međutim ja se uvijek trudim da im bude nešto novo, zanimljivo, govori Ivan Šoda, voditelj radionice.

I u tome uspijeva, jer njihove reakcije su i više nego pozitivne. Najdraži dio dana im je kada svoje znanje primjene u praksi.

- To što smo danas radili robote, to mi je najzanimljivije do sada, rekla je Malena. 

A čeka ih još mnogo toga - od 3d dizajna do programiranja.

- Nama je svakako cilj što više djecu uvući u svijet IT-a, područje STEM-a na jedan zdrav način, na njima prilagođen način kako bi bili upoznati i s poslovima sutrašnjice i kako bi bili spremni za svijet u kojem oni mogu donijeti svoja rješenja za probleme koje mi danas imamo, naglašava Diana Mudrinić, direktorica Trokuta.

Jezik tehnologije novim generacijama nije stran, pa će Trokut nastaviti s njihovom edukacijom u novom kampu, malo prije početka školske godine.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!