Slavonski Brod uplovio u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić

19.04.2021.

13:05

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/I.H./HRT

U svijetu bajki

U svijetu bajki

Foto: Dnevnik / HRT

Slavonski je Brod uplovio u bajku! Počeo je tjedan Dječjih svečanosti posvećen imenu i djelu slavne sugrađanke Ivane Brlić Mažuranić. Najvažnija gradska manifestacija slavi pola stoljeća pa unatoč pandemijskom vremenu, iznenađenja ne manjka.


 Kad na brodski Korzo ušetaju slavni likovi i zavijori se poznata zastava - gradom zavladaju djeca. Ivana Brlić Mažuranić i dalje im je inspiracija.

-  Jednostvano ona mi je omiljena spisateljica romana i uvijek naučim tu neku dobru pouku i uživam dok čitam, kao da gledam film, kazao je Adrijan Matković iz Slavonskog Broda.

Unatoč pandemiji, ovog će proljeća biti i izložbi i kazališnih uspješnica.

- Sretni smo što ove godine idemo uživo koliko god možemo ići uživo, rekla je Sanja Nuhanović, ravnateljica KKD-a Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod.

U najvećem brodskom parku sve je "uživo", Vilinsko kolo u fontani, a vilin dvor na stablu! Jedinstvena interaktivna igraonica.

- Jedan zabavan edukativni park za djecu koji je inspiriran djelom i svijetom mašte jednog hrvatskog autora, Ivane Brlić Mažuranić koja apsolutno zaslužuje svjetske zabavne parkove, rekla je Helena Bulaja, multimedijska umjetnica.

Rođena je Ogulinka tijekom godina provedenih u Brodu bila najkreativnija. Rasti na tim temeljima prava je povlastica.

-Za mene impresivno. Mislim da je konačno vrijeme da naši mladi malo bolje upoznaju Ivanu, kazao je Marko Knežević.

Pet senzornih svjetlosnih instalacija poticat će na istraživanje. Na ovoj su motivi iz priče o Regoču. A u tjednu koji je pred nama,  retro-futuristički park oživjet će uz nove priče.

 - Neka to zasada ostane iznenađenje. Ali naš cilj i put je da samu manifestaciju produžimo na cjelogodišnji program, kazala je Bulaja.

Pa da dokažu kako poruke o dobroti i poštenju iz Ivanina djela nisu retro ni u doba novih tehnologija, na čijim će krilima ploviti diljem Hrvatske i svijeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!