08:59 / 28.06.2018.

Autor: E.L.S./P.P.M./HRT

U animaciji ne postoje granice

-

-

Foto: - / -

Škola Animiranog Filma jedan je od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova. Djeca - početnici u kreativnoj igri stvaraju animirane minijature, a stariji članovi i autorska ostvarenja.
U čakovečkoj Školi animiranog filma u tijeku je 25. Međunarodna filmska radionica. Proteklih su desetljeća ugostili 50-tak svjetskih animatora koji su s djecom iz cijeloga svijeta izradili više od 30 animiranih filmova. Posljednja u nizu, radost je za uvijek nove polaznike i - animatore.

Potez do poteza, sličica za sličicom - i najluđi snovi ondje postaju stvarnost.

Marie Claire iz Francuske animatorica je iz svijeta kazališta i televizije, a čakovečka joj je radionica, nakon završene edukacije za rad s djecom, prvo takvo iskustvo.

Naizgled je kaotično, pa je potrebna dobra organizacija. Doista je genijalno i divno iskustvo - djeliti znanje i kreativnost s djecom. Oni su ludo puni ideja koje treba dobro usmjeriti te nastaviti nadograđivati, kaže francuska animatorica.

Jednotjednu radionicu pohađa dvadeset i dvoje djece iz Hrvatske i Slovačke.

To je super prilika da zapravo dođe netko k nama i proširi vijest o nama i našoj aktivnosti širom svijeta. To su uspostave kontakata i sa ljudima koji sudjeluju u radu nekih filmskih festivala, što profesionalnih, što poluamaterskih. Pa, evo, možda se i našoj djeci pruži prilika da budu djelom neke takve razmjene, smatra Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica ŠAF-a Čakovec.

Drugu radionicu vodi 3d animator iz Slovačke Tomaš Danay, koji animira filmove, igre i reklame. S posebnim zadovoljstvom radi s djecom, vodi radionice u Bratislavi, nastavljajući misiju svojih mentorica iz čuvenog studija za animaciju iz francuskog Anecya.

Nastojimo bolje upoznati djecu s animacijom. Sviđa mi se podučavati ih i voditi u tom procesu. To je ono što radim, a specijalizirao sam u plastelinu i stop animaciji, no trudimo se također raditi i druge tehnike, kaže Danay.

U animaciji ne postoje granice, sve je moguće u animaciji. U stvarnim reportažama i filmovima postoje gradnice, čega u animaciji - nema. Dokazat će to sva maštovitost filmova nastalih na ovogodišnjoj Međunarodnoj radionici čakovečkog ŠAFa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!