U Đakovu se uči plesati - vertikalno

28.04.2023.

10:58

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Biennale novog pokreta

Biennale novog pokreta

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U povodu Svjetskog dana plesa, koji se obilježava 29. travnja, u Đakovu se održava pilot-projekt "Slavonija vertikalni trening centar - Novi horizonti". 

Tim je projektom počeo, naime, Biennale novog pokreta, međunarodni program koji će se, poput živog organizma, održavati cijelu godinu, a  petodnevni umjetničko-edukativni program promiče - vertikalni ples.

Kako protječu radionice provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Vertikalni ples na našim je prostorima nova vrsta suvremene umjetnosti, ali u svijetu je poznat već tridesetak godina. Njegova je začetnica u Hrvatskoj Đakovčanka Marija Šćekić. Prije 13 godina osmislila je predstavu s kojom je sve počelo:

- Zamislila sam predstavu o ranjenoj ptici koja pokušava svoj zadnji let odraditi tako što pada. Za tu ideju mi je trebalo uže i ja sam to nekako, sasvim slučajno, stavila na svoje tijelo ne znajući da time otvaram vrata jednoj posve novoj umjetnosti, kaže Marija Šćekić, voditeljica Umjetničke organizacije Histeria Nova.

Plesači imaju alpinističke pojaseve, plešu na okomitoj površini poput zida, stijene, zgrade ili na užetu. Svi fizički zakoni postaju drugačiji i kretanjetijela čudesno djeluje i na plesače i na publiku.

U Đakovo su stigla i poznata svjetska imena - Ishita Raina plesna je umjetnica iz Indije koja vodi radionicu Vertikalne životinje namijenjenu najmlađima:

- Đakovo je divno, djeca su iznimno darovita. Toliko je strasti u njima, 100 posto su posvećena radu, komentira Ishita Raina.

Među polaznicima je Maša Vidović kojoj se radionica jako dopala:

- Sviđa mi se zato što ima tih akrobatskih pokreta. Volim kad nešto bude onako malo luđe, ja volim te stvari, kaže Maša.

Biennale novog pokreta

Biennale novog pokreta

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

David Greeves iz Velike Britanije održat će master class za borce, kaskadere, glumce i plesače. Vertikalni ples za njega je čarolija:

- Donosi osjećaj slobode. Naravno, postoje tehničke stvari na koje se mora paziti kada si na užetu, ali stvarno donosi osjećaj prostora, lakoće, kaže David Greeves, umjetnički direktor Vertikalnoga kazališta Yskynna.

Đakovački Centar za kulturu tako postaje vertikalni centar za treniranje. Ondje će se organizirati radionice za djecu, studente i profesionalce, a mogu se priključiti i drugi slavonski gradovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!