U Dežanovcu pokraj Daruvara izgrađen prvi vrtić

31.01.2023.

12:42

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Vijesti/HRT/IMS/A.V.

Vrtić u Dežanovcu

Vrtić u Dežanovcu

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za ruralni razvoj izgrađeno i obnovljeno 200 vrtića. U Dežanovcu pokraj Daruvara izgrađen je tako prvi vrtić za 30 mališana. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ih je ukupno 21. 

U grupi Točkice veselja i znatiželje ne manjka. Vrijeme prilagodbe proveli su u igri, pjesmi i plesu i dobro su se zabavili.  


Trogodišnja Eva prvi je put krenula u vrtić.


- Do sad nisam radila od kada se ona rodila, baš zato što nije imala gdje ići u vrtić. Ovo je lutrija jer ja mogu sad početi ići raditi. Mislim da je njoj odvajanje palo teže nego meni, kazala je Evina mama Jana Farkaš Batković


Mnoga su djeca iz ove općine u vrtiće išla u Daruvar, Garešnicu, Konačnicu. Sada ostaju na svojem terenu. Zajedno s odgojiteljicama koje su putovale na posao u Daruvar.


- Sad nam je definitivno lakše. To je velika stvar za naše mjesto i to je prvi vrtić i svakako smo sretne zbog toga, rekla je odgojiteljica Danijela Sivonjić


- Imamo jako puno dječice, puno upita tako da evo krećemo s jednom skupinom. U trećem mjesecu kreće program predškole. Njih će biti 17 tako da je druga skupina popunjena. Nadam se da će to biti jedno mjesto gdje će dječica uživati i gdje ćemo stvarati neka nova prijateljstva, rekla je Ivana Šafarik, ravnateljica Dječjeg vrtića Dežanovac. 


Vrtić vrijedan više od 600 tisuća eura potpuno je financiran iz mjere 7.4.1 Fonda za ruralni razvoj. Jamči kvalitetan smještaj i rad s djecom, ali i radna mjesta. 


- Zaposlenih će biti petero - 3 odgojiteljice, jedna kuharica/čistačica i ravnateljica, rekao je Josip Stjepanović, načelnik općine Dežanovac. 


Jasličkih skupina nema. Cijena za prvo dijete je 70 eura, za drugo 20 posto manje, a za treće 30. Općina daje još 150 eura za svako dijete sa svojeg područja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!