12:24 / 11.10.2018.

Autor: E.L.S./S.B./HRT

U dječjem vrtiću Bajka jedu domaće i možda ima najljepši vrt

-

-

Foto: - / -

Sve to, nakon što uzgoje i uberu, nalazi se na njihovim jelovnicima, pa tako i zdrava užina koja u ovakvom ambijentu bude još slađa.
Svaki novi naraštaj sve se više odvaja od prirode. Povrće i voće, često upitne kvalitete, kupujemo u trgovačkim lancima, vrtove je u gradovima teško naći. Ipak, jedan u Varaždinu nemoguće je zaobići. Dječji vrtić Bajka jede domaće, a svoje su zeleno carstvo prijavili i za najljepši školski vrt.

Priroda i društvo ovdje nisu samo šarene slike na ogradi i mališani znaju da mrkva ne raste na policama trgovina. Znaju jer imaju gdje naučiti, u vrtu na kojem bi im mnogi pozavidjeli i u kojemu sami uzgoje ono što kasnije jedu.

Voćnjaci do kud pogled seže, u njima jabuke, maline, mališanima posebno drage. Voćnjaci se navodnjavaju, štite od tuče. Poseban kutak imaju i za začine. Cijela ta zelena idila prostire se na više od pet tisuća metara četvornih.

Mi svakodnevno boravimo na svježem zraku, pa tako i u vrtu. Učili smo djecu od samog onog početka, sijanja sjemena, njege biljke kad izlazi iz zemlje, do ubiranja ploda. Praćenje cijelog procesa svima je zanimljivo, kaže Martina Kazić, odgojiteljica u DV "Bajka", Varaždin.

Nije ovo u Bajci prolazni trend, s prirodom ovdje polaznici prijateljuju dugi niz godina.

Ima već jedno desetak godina da vrt funkciknira da ih se približi djeci, da osjete sa svim osjetilima, važno je učiti iz prirode, stopiti se s prirodom, da im neke stvari budu jasnije. Važno nam je da djeca sama donose zaključke na temelju istraživanja i da to iskoriste za sebe, smatra Jadranka Stanković, ravnateljica DV "Bajka" Varaždin.

Cilj - stvoriti kod djece poseban odnos s prirodom, od malih nogu učiti ih zdravim navikama. Jer, sve to, nakon što uzgoje i uberu, nalazi se na njihovim jelovnicima, pa tako i zdrava užina koja u ovakvom ambijentu bude još slađa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!