U Dobrinju na Krku sve više učenika

11.09.2022.

20:35

Autor: Sunčica Findak/V.K./Dnevnik/IMS

Škola koja ima sve

Škola koja ima sve

Foto: HTV / HRT

I dok se brojne područne škole zatvaraju zbog malog broja učenika, večeras vas u našoj rubrici "I mi idemo u školu" upoznajemo s područnom osnovnom školom koju pohađa čak 127 učenika, u mjestu Dobrinj na otoku Krku. Ono što je zanimljivo, osim što škola svake godine ima sve više učenika, među njima je sve više – stranaca.

Bez obzira na praznike, uvijek je netko obilazio školski maslinik. Kažu, to smo sadili i nećemo dopustiti da mu se bilo što dogodi.      

- Za nekih mjesec dana ćemo brati, govori Jelena Radoš, učiteljica PŠ Dobrinj, OŠ Omišalj.

A prvi put će brati i ovi prvašići. Čak ih je 14 ove godine u razredu.

- To nije moja najveća generacija. Prošle sam ih godine imala 17. Svake godine ih ima dosta za jednu područnu školu, naglašava Daniela Braut, učiteljica PŠ Dobrinj, OŠ Omišalj.

Dok ne nauči na pravi sat, Eva ima originalan.

- Eva tko ti je nacrtao ovaj sat? Nono. Zašto? Jer sam ga pitala, jer jako voli crtati. I koliko je sati? 8, pokazuje Eva iz 1. razreda.

Ove godine proslavili su 180. obljetnicu školstva u Dobrinju. 

- 1975. sam krenuo u 1. razred, ali ne u ovoj školi nego u pomalo derutnoj, rekao je Neven Komadina, načelnik Općine Dobrinj.

Nalazi se u samom Dobrinju, a ploča na zgradi samo je podsjetnik da je tu nekada bila škola. Staru školu ne posjećuju, ali zato izložbe da.

- Stvarno pokušavamo popratiti sve izložbe koje su na Krku ali i u Rijeci. Gledamo da djeca imaju razvijen osjećaj za kulturu i kulturnu baštinu, naglašava Maja Polonijo, prof. hrvatskog jezika, PŠ Dobrinj, OŠ Omišalj.

A djeca koja idu u ovu područnu školu imaju sve, kažu nam, ne sjećaju se da nisu imali besplatne udžbenike, sve što je jednom učeniku potrebno za školovanje. 

- Mi u svim dijelovima imamo jedan nadstandard u odnosu na pedagoški standard u Hrvatskoj, ističe Komadina.

- Ove godine smo dobili 7 učenika stranaca. Svake godine se povećava broj učenika koji dolaze izvana, govori Krunoslav Čuljat, voditelj Područne škole Dobrinj.

A i oni rado toncaju. Dobrinjski tonoc i prebir odavno su poznati. Lucija pleše već 10 godina.

- Mladi zainteresirani za tonoc. Prošle godine smo dobili dosta novih prvašića, rekla je Lucija.

Jedino sopaca za tradicionalne sopile malo nedostaje, ali i na tome će poraditi - kažu.

Na pitanje je li teško naučit sost, Klaudio Dunato, sopac iz Polja, odgovara kako to treba voljeti, ali lagano nije.

Ne sumnjamo, sljedeći put kada dođemo da će uz brojne izvannastavne aktivnosti biti i ova za sopce. Pa zato i jesu tako zanimljivi, zato i raste svake godine broj učenika, zato i jest, kažu nam - lijepo odrastati u Dobrinju i ovoj školi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!