08:24 / 11.09.2018.

Autor: E.L.S./M.Z./HRT

U hvarskim školama porast djece

-

-

Foto: - / -

Škole treba modernizirati, nema dovoljno stručnih kadrova, nedostaju financijska sredstava.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji škole su započele s radom  tjedan dana nakon ostalih krajeva Hrvatske. Razlog je turistička sezona koja se i ove godine produžila, a produžile su se i ljetne vrućine.

Manji broj djece koja se rađaju po obitelji ili problem iseljavanja, nije zahvatio otok Hvar. Pa umjesto da se škole zatvaraju, ove školske godine zabilježen je porast djece u sve 4 otočne općine. U odnosu na prošlu godinu, ove godine na otoku Hvaru školu pohađa 20-tero djece više. A u nekim selima u unutrašnjosti otoka kao što su Svirče i Vrbanj, desio se pravi "baby boom", pa su se vrtići i škole morali proširiti i nadograditi.

Vrbanj je doživio populacijski boom. Škola je bila pred zatvaranjem, prije četiri godine, a danas imamo 21 djete u toj školi, kaže Jasminka Pakušić, ravnateljica OŠ P. Hektorović iz Starog Grada.

Usprkos ovom pozitivnom rastu školske djece koje Hvar bilježi, ima i problema. Škole treba modernizirati, nema dovoljno stručnih kadrova, nedostaju financijska sredstava.

Problemi su  najčešče zimi u povezanosti otoka s kopnom, problemi su kad djeca moraju poći u Split na daljnje školovanje, kaže Ivana Arbunić, učiteljica u područnoj školi Vrbanj .

Kad djeca završe srednju školu i krenu na studij, najčešće se ne vrate na otok. No ipak, mogućnosti koje posljednjih godina pruža turizam, ali i vinarstvo, medarstvo te ostale grane poljoprivrede, bude nadu da otok ipak može biti dobro mjesto za život. To pokazuje trend rasta mladih obitelji na otoku Hvaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!