U Karlovcu kreće tehnološki 'rock and roll'

01.03.2022.

06:44

Autor: Tanja Kuturovac/Zagrebačka panorama/HRT

Albert Gajšak

Albert Gajšak

Foto: HRT / HTV

Karlovački rotary klub Dubovac donirao je STEM setove polaznicima Zajednice tehničke kulture. Usput su doveli i izumitelja tih setova, danas uspješnog, mladog poduzetnika Alberta Gajšaka, koji je i sam sate i sate provodio upravo u Zajednici tehničke kulture. Održao je i radionicu s potencijalnim budućim kolegama.

Alberta se pozorno sluša. Jer i sam je ne tako davno sjedio za ovim klupama i slagao, lemio, stvarao. Danas od toga - i zarađuje.

- Super je stvar što se njima može nešto tako donijeti. Ja sam isto krenuo s nekakvim takvim setovima. Tipa, sjećam se kad sam imao 11 godina, ovdje sam slagao neki set, bio je neki mali bor, to još uvijek imam doma na stalaži, kaže Albert Gajšak, CircuitMess.

Sada imaju prilike pokušati slagati nove setove.

- Slaganje tih setova, lemljenje, spajanje, programiranje (...) to je vrlo zanimljivo za polaznike. Na jedan atraktivan način zainteresirati učenike da se počnu baviti elektronikom, govori predsjednik Rotary Kluba Karlovac Dubovac Damir Furdek.

Donaciju od 14 Gajšakovih stem setova polaznici centra dočekali su s dobrodošlicom. Sa svojim se bivšim mentorima Gajšak rado druži. Zasigurno razgovaraju o tomu kako je tehničkoga odgoja u školi danas premalo! Iako djeca to - vole.

- Oni su jako zadovoljni kad nešto sami naprave, a ne kad kupe nešto gotovo. Kad naprave i da to svijetli, zvoni, svira..., dodaje Krešimir Kenfelj, profesor tehničke kulture.

A to zadovoljstvo čovjeka tjera naprijed i tko zna gdje su mu granice. Albert je, čini se, sa svoje 23 godine - tek na početku. A već ima svoju tvrtku, zapošljava 30 ljudi, radi po cijelome svijetu!

- Mislim da tehnologija danas postaje stvarno popularna, djeca umjesto Rolling Stonesa, imaju postere Steve Jobsa zaljepljene u sobi. Tehnoogija je sada rock and roll, kaže.

A tehnološki rock and roll očito može krenuti i iz male sredine, poput Karlovca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!