10:38 / 15.02.2018.

Autor: VIK/Hina/V.M.

U kinu Europi otvoren festival filmova za djecu

Foto: KinoKino festival

Foto: KinoKino festival

Foto: - / -

Projekcijom filma 'Svemirski kamp' u zagrebačkom kinu Europa počeo je 3. festival 'KinoKino'. Do kraja tjedna publika će moći vidjeti tridesetak filmova. Uz nova ostvarenja svjetske kinematografije, uživat će se i u filmskim klasicima.
Projekcijom filma 'Svemirski kamp' u zagrebačkom kinu Europa počeo je 3. međunarodni filmski festival za djecu 'KinoKino'. Do kraja tjedna publika će moći vidjeti tridesetak filmova. Uz nova ostvarenja svjetske kinematografije, uživat će se i u filmskim klasicima.

Festival su otvorili Luka Gnjidić, dobitnik Nagrade Luka Ritz i njegov prijatelj Borna Franjčić, koji su kratkim filmom na otvorenju odaslali poruku o važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti.

Festival radimo jer želimo stvarati nove generacije kino publike za sav kvalitetni umjetnički filmski sadržaj. Važno nam je naglasiti da film nije samo zabava već je i umjetnost. Nadamo se da će djeca koja dođu kod nas dobiti priliku ne samo gledati filmove već i kritizirati ih i razvijati svoje kritičko mišljenje,  kaže direktorica festivala Selma Mehadžić.

Ove godine je prvi put, dok Festival još nije ni počeo, dvanaestero djece napravilo malo umjetničko djelo - plakat za film otvorenja, i to u suradnji s dizajnerskim studijom Šešnić&Turković.

Do 18. veljače prikazat će se izbor dugometražnih i kratkometražnih filmova za djecu, od recentnih naslova do klasika iz povijesti filma i animiranih uradaka za najmlađu publiku koja se prvi put susreće s odlaskom u kino.

Program konkurencije donosi osam dugometražnih filmova, najnovijih naslova europske i svjetske filmske produkcije, kojima je zajedničko što su im glavni likovi hrabri, mali junaci koji pronalaze svoj način da pobijede naizgled bezizlazne situacije.

Najbolje filmove iz konkurencije birat će profesionalni i dječji žiri. U prvome su glumci Daria Lorenci Flatz i Moamer Kasumović te animator i ilustrator Zdenko Bašić, a u drugome petero zagrebačkih osnovnoškolaca: Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković i Antonia Kurtović.

Popratni program Klasici s gostima donosi filmove Moj ujak i Karate kid, a program Svaki dan otkrivam pet kratkometražnih filmova namijenjenih starijima od sedam godina, koje će pratiti razgovori o emocijama, a među njima je i hrvatski film Zora Krasimira Gančeva o talentiranoj gimnastičarki koja se zaljubljuje u nogomet.

Program Moj prvi odlazak u kino prikazuje kratke igrane i animirane filmove za djecu predškolske dobi, koji će se prvi put prikazivati u obje dvorane kina Europa, velikoj dvorani i dvorani Müller, a bit će priređen i niz popratnih, edukativnih događanja i radionica, a nakon svake projekcije publika će s moderatorima moći razgovarati o filmovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!