U Osijeku studij medicine na njemačkom jeziku

05.11.2021.

13:47

Autor: Ana Vulić/Dnevnik u podne/IMS/HRT/I.B.

Medicina u Osijeku na njemačkom jeziku

Medicina u Osijeku na njemačkom jeziku

Foto: Dnevnik u podne / HRT

U Osijeku je ove jeseni počela nastava za pedeset dvoje studenata prve generacije medicine na njemačkom jeziku. To je prvi takav studij u Hrvatskoj jer se na fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci medicina može studirati na engleskom.

Luka i Martin Hrvati su rođeni u Njemačkoj, no odlučili su se za obrazovanje na osječkom Medicinskom fakultetu jer, kako kažu, u Njemačkoj je zbog manjih upisnih kvota teško postati student medicine.

- Otkrio sam da mogu studirati u Osijeku i to na njemačkom. Nakon studija namjeravam se vratiti u Njemačku, ondje mi je obitelj i ondje želim raditi kao liječnik, rekao je Martin Pejić iz Tübingena.

- Moj otac je uvijek govorio - u Osijeku imaš zbilja najbolje obrazovanje što se tiče medicine ili ekonomije, svega u cijeloj Hrvatskoj, i onda sam mislio da je to super opcija za mene, rekao je Luka Grbešić iz Wiesbadena.

Studij traje 6 godina.

- Plan je da se u Osijeku odvija prvih 5 semestara,potom idu 6 semestara na kliničke vježbe u Njemačku i onda se završni semestar vraćaju ponovno u Hrvatsku i dobivaju hrvatsku diplomu, kazao je dekan Medicinskog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Ivica Mihaljević.

- Naši najveći izazovi su bili da napravimo studijski program koji je usklađen sa europskim standardima, dodatna stvar je bila edukacija našeg nastavnog osoblja, istaknula je prof. dr. sc. Ljubica Glavaš-Obrovac.

Posebnost ovog studija je povezivanje teorijskog i praktičnog dijela te interaktivna nastava.

Učenja, koje će neke od ovih mladih ljudi zadržati u hrvatskom zdravstvu, ali i osigurati im kvalitetno obrazovanje ako se odluče krenuti drugim putem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!