Kemijski tehničari traženi na tržištu rada

09.06.2022.

07:01

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Učenicima je osigurana i stručna praksa

Učenicima je osigurana i stručna praksa

Foto: Regionalni dnevnik HTV / HRT

Na tržištu rada brojni su poslodavci iskazali potrebu za kemijskim tehničarima. U osječkoj Ruđerici, nakon više od 10 godina, od ove jeseni ponovno upisuju učenike u taj smjer. Učenicima će biti osigurana i stručna praksa gdje će proći cijeli proizvodni ciklus tvrtke te se tako iz neposredne blizine upoznati s najnovijim tehnologijama i strojevima.


U ovoj se školi kemija, osim u teoriji, uči i u praksi. Sara radi na uređaju koji rijetko koja škola ima. 


- Spektrofotometar je mjerni uređaj s kojim mjerimo koncentracije raznih tekućina koje koristimo u svakodnevnom životu. Vrlo je jednostavan za upotrebu. Unutra stavimo samo kivetu s kojom ćemo očitati vrijednosti i sve podatke dobiti i pohraniti na ovaj uređaj, objasnila nam je učenica Sara.


Borna je rekao da je škola dobro opremljena, a profesori im pomažu u laboratorijima.


Primjena teorije u praksi ono je zbog čega ovi učenici vole kemiju.


- Volim kemiju zato što je praktički svuda oko nas i okružuje nas i sve je građeno od kemije, kaže Tea.


Od jeseni u ovoj školi ponovno uvode i smjer kemijski tehničar. Pratili su stanje na tržištu rada, koje je pokazalo potrebu za tim zanimanjem. 


- S obzirom na to da u našem lokalnom okruženju imamo velik broj poslodavaca koji bi mogli potencijalno zaposliti naše kemijske tehničare, odlučili smo nakon niza godina ponovno pokrenuti taj smjer, istaknula je Ana Krmek, profesorica u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku.


Upisuju prvi razred. Učenici će nakon završetka školovanja odmah biti spremni početi s radom. 


- Naša škola je uspjela dobro opremiti svoj laboratorij, sudjelovanjem u EU projektima, a kod poslodavaca će naši učenici obavljati stručnu praksu gdje će onda stjecati dodatna znanja i vještine, kaže prof. Krmek.


A znanja i vještine učenici u ovoj školi primjenjuju i u svojoj zadruzi "Ruđerica" u četiri sekcije: grafičkoj, prehrambenoj, ekološkoj i kozmetičkoj.


- Učenici tako stječu i poduzetničke vještine, uče se financijskoj pismenosti, djeca se susreću s klijentima, prolaze kroz cijeli proces od narudžbe do isporuke proizvoda, kaže Marijan Jovičić, prof., Učenička zadruga Ruđerica.


I tako učenici stječu dodatne vještine koje će im pomoći u budućem radu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!