11:32 / 17.02.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

U rasprodanom ‘Lisinskom’ nastupili Bečki dječaci

-

-

Foto: - / -

Bečki dječaci jedan su od najpoznatijih dječjih zborova na svijetu, a u prepunom Lisinskom izveli su impresivan i zahtjevan repertoar s glazbom iz cijelog svijeta.
Za njih možemo reći da su najbolji dječji glasovi svijeta, ambasadori austrijske prijestolnice i njezine glazbene multikulture. Bečki dječaci jedan su od najpoznatijih dječjih zborova na svijetu, a u prepunom Lisinskom izveli su impresivan i zahtjevan repertoar s glazbom iz cijelog svijeta.

Od kraja 15. do prvih desetljeća 20. stoljeća, bečki zbor dječaka muzicirao je isključivo za potrebe carskog dvora. Nakon 1918., njihov se renome proširio diljem svijeta, a carske uniforme zamijenila su prepoznatljiva mornarska odijelca.

Schubert, Haydn, naš Lovro Matačić samo su neki od slavnih Bečkih dječaka. Danas zborske redove popunjavaju dječaci sa svih strana svijeta.

- Bio sam na koncertu Bečkih dječaka u svom rodnom gradu, jako mi se svidjelo i tražio sam roditelje da me puste na audiciju. Ubrzo sam odletio u Austriju - i primili su me, kaže član Bečkih dječaka Scott Meyer-Hoess iz SAD-a, a Nathan Helms s Novog Zelanda dodaje: Biti u ovom zboru je nevjerojatno i stvarno zabavno. Nažalost, ovo mi je posljednja godina s dječacima - nakon četiri godine, dječak mora napustiti zbor.

Zbor oduvijek provodi strogu selekciju i drži visoke standarde: Dobar glas je, naravno, važan, ali ne mora biti savršen - na glasu se može raditi. Najbitniji je karakter, ljubav prema glazbi, uživanje u putovanjima, jer život Bečkih dječaka može biti težak - danas smo ovdje, prije dva tjedna smo bili u Južnoj Koreji, idući tjedan idemo u Španjolsku. Ljubav prema pjevanju zaista je presudna, napominje dirigent Manolo Cagnin.

Dječaci su u Lisinskom prvi put izveli novi program: Prvi dio repertoara je klasičan - vraćamo se svojim korijenima: od marijanske himni iz 9. stoljeća do Brahmsa, a drugi dio je čista zabava - narodna glazba iz svih krajeva Europe, ističe dirigent Manolo Cagnin.

Bečki dječaci godišnje izvode oko 300 koncerata pred stotinama tisuća slušatelja. Da zanimanje za njihov zvuk ne jenjava, potvrđuje i rasprodan Lisinski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!