09:28 / 20.07.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

U Šibeniku međunarodno natjecanje stripaša i animatora

Supertoon

Supertoon

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U posljednjih nekoliko godina, i u svijetu i na domaćoj sceni, strip je dobio na popularnosti. Ne iznenađuje stoga što se Međunarodni festival animacije i stripa Supertoon održava u odličnom terminu - od 19. do 23. srpnja privlači publiku u srce Šibenika.

Na nekoliko lokacija u gradu prikazuju se kratkometražni animirani filmovi, a ove godine festival je dodao i natjecanje u stripu pa su brojni talentirani crtači stigli iz svih dijelova svijeta.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala animacije i filmova obilježit će filmovi iz recentne svjetske produkcije te natjecanje u stripu.


-  U pet dana može se vidjeti 150 animiranih kratkih filmova u natjecateljskoj konkurenciji, te 25 stripova, najavljuje Lana Brčić, producentica festivala Supertoon.


Tu su i 3 izložbe, a bit će i radionica. Na novoj festivalskoj pozornici održava se sajam stripova jer animacija i strip, kažu šefovi Festivala, u Hrvatskoj se oduvijek snažno isprepleću.


Najavili su i inovativne i initrigantne animirane naslove.  


- U glavnoj konkurenciji bit će također film Claire Sichez "Lamour en plan", koji tek počinje živjeti svoj festivalski život. Tu će biti jedno od premijernih prikazivanja u svijetu, dodaje Lana Brčić.


Supertoon je posvećen je sustavnom praćenju domaće i svjetske produkcije kratkog filma uz brojne natjecateljske i popratne programe. Odgaja i kritičnu publiku, a ovakvi festivali važni su zbog još jednog razloga: 


- Festival donosi u grad najnovije filmove, najrecentniju proizvodnju, neke stvari koje se ne mogu vidjeti na televiziji, neke stvari koje se ne mogu čak ni na internetu vidjeti. Najnovije što se u svijetu radi to se vidi na festivalima, ističe direktor festivala Supertoon Slave Lukarov.


U Šibenik je stiglo 70 filmskih i strip autora, domaćih i stranih jer na međunarodnoj karti animacije upisan je Festival velikim slovima.


- Za potpuni doživljaj važno je film gledati u društvu. Kao članu žirija, reakcija publike mi je dragocjena: vidim odmah emociju koju film izazove. Smijeh, strah, ljubav, kaže član žirija Alexis Hunot.


Promovira se Supertoon kao zabavno i edukativno festivalsko iskustvo, i epidemiološki sigurno - jer svi programi održavaju se pod vedrim nebom, a organizatori ističu - na sve programe ulaz je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!