21:08 / 20.02.2020.

Autor: Sanja Kos-Bojanić/HRT

U školi u Đurđevcu nema gladne djece

-

-

Foto: - / -

Na jelovniku salata od tune, sok i jabuka, koju mogu uzeti i oni koji ne jedu u kuhinji. Od oko 680 učenika, u školskoj kuhinji hrani ih se 540.
U osnovnoj školi u Đurđevcu nema gladne djece jer se obroci sufinanciraju iz nekoliko izvora. Posebno je to važno jer čak 15 posto učenika čine Romi čiji roditelji uglavnom primaju socijalnu pomoć. 

Na jelovniku salata od tune, sok i jabuka, koju mogu uzeti i oni koji ne jedu u kuhinji. Od oko 680 učenika, u školskoj kuhinji hrani ih se 540. Pritom financijske mogućnosti roditelja nisu prepreka jer škola nastoji svim učenicima koji to žele osigurati topli obrok.

- Koristimo i za one učenike koji su u materijalno lošijiim situacijama pomoć ministarstva za demografiju natječemo se ovo je već 4 godina da se njihova prehrana sufinancira u potpunosti njih ima 236 u našoj školi koji koriste besplatnu prehranu, Danijel Domišljanović, ravnatelj osnovne škole u Đurđevcu.

A to je gotovo svaki treći učenik. Ako je u školi iz iste obitelji troje i više djece, pomaže Grad, mjesečna cijena obroka tada se umanjuje 30 posto. U protekle dvije godine Grad Đurđevac osigurao je novac za potpunu energetsku obnovu školske zgrade, usto škola je dograđena i uvedena je jednosmjenska nastava. Sljedeći je korak unutarnje uređenje škole, kuhinje i blagovaonice.

- Vrijednost tog projekta je otprilike 6 milijuna kuna i već dvije godine čekamo natječaj koji je u najavi, ako ne bude objavljen ove godine onda ćemo iduće godine potpunu rekonstrukciju naše škole, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

U školi je organiziran i produljeni boravak. Tako četrdesetak učenika i nakon redovite nastave ostaje u ustanovi i poslužuje im se još jedan besplatni topli obrok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!