17:13 / 02.11.2018.

Autor: T.V./HRT

U školskoj ljekovitoj radionici proizvode mast od gaveza

-

-

Foto: - / -

Zbog njegove ljekovitosti, čuvari prirode OŠ "Ante Starčevića" iz Viljeva, uzgajaju gavez i proizvode gavezovu mast.
Vrijedni učenici OŠ "Ante Starčevića" iz Viljeva, u sklopu zadruge "Čuvarkuća", izrađuju raznolike proizvode koristeći sve što im priroda daje i što uzgoje u svom školskom vrtu. Imaju i svoju ljekovitu radionicu u kojoj nastaju i preparati za očuvanje zdravlja, među ostalim i mast od gaveza.

Gavez sadrži karotin, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, eterično ulje, no najvažniji njegov sastojak je alantoin. Alantoin je aktivna prirodna tvar sa snažnim keratoličkim djelovanjem koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog tog je sastojka gavez jedan od najboljih lijekova za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva.

No dobar je i za liječenje kožnih bolesti i bolova, a preporučuje se kao namirnica za jačanje cijeloga organizma i imunosustava. Zbog njegove ljekovitosti, čuvari prirode ove škole, uzgajaju gavez i proizvode - gavezovu mast.

Godišnje, proizvedu pedesetak ovakvih proizvoda uz mast od čuvarkuće. Uče i o poduzetništvu. Svoj proizvod prodaju na školskim priredbama i smotrama. Nađe se tu mjesta i za nove ideje. Na proljeće planiraju proizvoditi i mast od nevena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!