U Srednjoj poljoprivrednoj školi u Slavonskom Brodu dobro rodio ekološki kupinjak

30.07.2022.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Srednjoj poljoprivrednoj školi u Slavonskom Brodu dobro je rodio ekološki kupinjak

U Srednjoj poljoprivrednoj školi u Slavonskom Brodu dobro je rodio ekološki kupinjak

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U Srednjoj poljoprivrednoj školi u Slavonskom Brodu dobro je rodio ekološki kupinjak. Berba je svako jutro. Učenici tako odrađuju ljetnu praksu, a građani uživaju u slatkim plodovima. Nekoć škola koja je učenicima bila zadnji izbor - u posljednjih 10-ak godina među poželjnijima je u Slavoniji.

Prije nego što zapeče podnevno sunce - učenici već poberu zrele plodove. Na ljetnu praksu dolaze zorom, ali nije im, kažu, teško. Ekološki kupinjak njihova je učionica na otvorenom pa uživaju u rezultatima vlastitog rada.

- Orezivali smo ih, brinuli za njih i baš smo se potrudili da budu ovako fine crne i zrele, rekao je Tomislav Ruskaj, učenik, SŠ "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod.

S malo manje od hektara planiraju pobrati tri tone slatkih bobica. I prodati ih zajedno s ostalim proizvodima sa školskog imanja.

Ova je strukovna ustanova u dva desetljeća doživjela procvat. S posljednjeg mjesta - skočila je u prve redove poželjnih škola.

- Profesori nas žele potaknuti da sami učimo, da samostalno radimo. Kako uzgojiti biljke, povrće, voće tako da je zanimljivo, rekla je Mihaela Macan, učenica, SŠ "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod.

Školuju se za poljoprivredna zanimanja, agroturističke i veterinarske tehničare. Ili odluče - studirati.

- Većina je učenika uspjela dobro napisat državnu maturu i upisat se na željeni fakultete, istaknuo je Dražen Kajmić, prof./voditelj školskog gospodarstva, SŠ "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod.

Točnije, od 44 maturanata - njih čak 37! Dokazuju da su strukovne škole u kojima se uči kroz rad itekako dobar temelj za nastavak školovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!