16:55 / 19.10.2018.

Autor: HRT

U srednjoj školi Prelog obilježen Svjetski dan kuhara

-

-

Foto: - / -

Sve je manje djece zainteresirano za ugostiteljska zanimanja, a upravo njih na tržištu kronično nedostaje, osobito u sezoni. Iz srednje škole u međimurskom Prelogu izlaze odlični kuhari, a povelja Erasmus plus za mobilnost u strukovnom obrazovanju, stigla im je uz Svjetski dan kuhara.
Sve je manje djece zainteresirano za ugostiteljska zanimanja, a upravo njih na tržištu kronično nedostaje, osobito u sezoni. Iz srednje škole u međimurskom Prelogu izlaze odlični kuhari, a povelja Erasmus plus za mobilnost u strukovnom obrazovanju, stigla im je uz Svjetski dan kuhara.

Srednja škola Prelog već drugu godinu zaredom obilježava Svjetski dan kuhara kojim se nastoji osvijestiti važnost pravilne prehrane već od najranije dobi, promičući činjenicu da jedino zdravim navikama i tjelesnom aktivnošću osiguravamo zdravlje našega organizma, objavio je grad Prelog na svojoj je internetskoj stranici.

Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Međunarodni dan kuhara. Na ovaj dan, kuhari širom svijeta slave i promiču ovu struku kao i WACS organizaciju, jačaju prijateljstva ali i uzmu vremena uzeti pomognu ljudima kojima se sreća nije tako nasmiješila. Također, to je dan u kojemu kuhari uzmu malo više vremena kako bi se pomoglo mlađim kolegama i najvažnije, dan kada se odaje priznanje toj vrlo važnoj ulozi koju kuhari imaju u svakodnevnom životu.

Ove je godine Svjetski dan kuhara, u Srednjoj školi Prelog 19. listopada uz predavanja „Hrana kao lijek“, dr. Diane Uvodić Đurić, specijalista školske medicine, „Važnost pravilne prehrane u adolescentnoj dobi“, Davora Hostića, dipl. ing, dok su o moći tjelesne aktivnosti govorili fitness instruktori Danijel Maltar i Martina Maltar.

U posljednjem dijelu, uslijedilo je i ono najslasnije, gastro radionica predstavnika Jadranka hoteli d.o.o. iz Malog Lošinja uz osvrt na pripremljena jela i degustaciju jela. Prije same degustacije održana je kratka svečanost gdje su sve prisutne pozdravili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur. Profesorica Jelena Škoda govorila je i o jednoj posebnoj nagradi koju je Srednja škola Prelog primila prije nekoliko dana.

Naime Erasmus+ Povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za razdoblje od 2018. do 2020. godine, dodijeljena je Srednjoj školi Prelog. Na pragu obilježavanja 20 godina uspješnog djelovanja Srednje škole Prelog, kao kruna dosadašnjeg rada, stigla je ova nagrada te je škola postala jedan od osam nositelja Erasmus+ Povelje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Republici Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!