U vinkuranskome kamenolomu stotine mališana pjevalo operu

07:00 / 27.05.2022.

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Djeca pjevala operu

Djeca pjevala operu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U vinkuranskome kamenolomu u Istri, na jedinstvenoj pozornici, stotine djece osnovnoškolskog uzrasta sinoć je pjevalo operu. Bok uz bok s profesionalnim glazbenicima, mališani su oduševili publiku.


Glasovi 500 djece iz triju škola, nekoliko sati kasnije još 500 iz drugih dviju škola, zajedno sa solistima i ansamblom profesionalnih glazbenika zvonko su odjekivali kamenolom.

- Bilo mi je malo čudno, jer prvi put čujem nešto na talijanskome, a talijanski još nikad nisam čuoi bilo mi je malo stresno, govori Andrija Komšo, 1. razred OŠ Kaštanjer.

- Na prvo mi se nije svidjelo, ali poslije kako sam sve više pjevala i slušala, bilo mi je sve ljepša. Pa, nekako mi se nije dalo pjevati, kaže Ilari Červar, 4. razred OŠ Veli Vrh.

Sretni i ponosni roditelji i učitelji, svi koji su s mališanima mjesecima vrijedno pripremali izvedbu skraćene Turandot. Sve u sklopu europskog projekta, Europa Del Canto.

- Projekt se izvodi, osim u Hrvatskoj, u Belgiji, Njemačkoj i Albaniji. Daje se prilika najmlađima da pjevaju operu, približava im se europska kultura, umjetnost i baština, što je u ovome trenutku iznimno značajno, kaže Germano Nero, dirigent.

Scenografija i kostimi za profesionalne soliste i ansambl došli su iz Nacionalne opere Leipzig. Djeca iz istarskih škola, osim što su bila dio izvedbe, izradila su i kostime.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!