U zadarskoj OŠ Šimuna Kožičića Benje svake godine po nekoliko državnih prvaka

22.01.2023.

20:30

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Zadarska OŠ Šimuna Kožičića Benje

Zadarska OŠ Šimuna Kožičića Benje

Foto: HRT / HTV

Dnevnik nedjeljom donosi još jednu priču iz rubrike "I mi idemo u školu". Novinarka Sunčica Findak posjetila je, po broju učenika, treću najveću školu u Hrvatskoj, koja radi u čak tri smjene - Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Tri smjene, kako kažu, ne predstavlja im nikakav problem. Svake godine škola daje po nekoliko državnih prvaka, pohađali su je brojni poznati sportaši, a na pjevanju bi im, kažu, pozavidjeli i profesionalni pjevači. 

Važno je pomagati od najranije dobi. Učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru to znaju pa se slikovnice od filca različitih naziva samo množe, a zatim ih dijele Centru za autizam i djeci s teškoćama.

- Filc je materijal podatan i lako je njime rukovati. Svaka slikovnica je interaktivna, zato se i naziva tiha knjiga, jer održava pažnju i razvija koncentraciju kod djece, kazala je Katarina Markulin, učiteljica OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru.

Učenica Maša objasnila je što to znači biti volonter: To bi značilo svojom voljom pomoći ljudima kojima treba pomoć, kazala je i potvrdila da to radi na kreativan način.

Danijela Pijaca, profesorica francuskog i engleskog jezika kaže da se u toj školi francuski uči već 60 godina.

U školi traju pripreme za poznati Benjafest. Profesorica glazbene kulture Marija Vičević ističe da je Benjafest najpoznatiji školski zadarski festival koji se održava 30 godina i da ga ugošćuje hrvatska kazališna zgrada u Zadru.

Dražen Adžić, ravnatelj škole OŠ Šimuna Kožičića Benje, podsjeća da su učenici škole redovito, na najmanje 5-6 predmeta na državnim natjecanjima.

- Naši učitelji imaju mali problemčić jer ne znaju koga će izabrati da bude reprezent naše škole, rekao je ravnatelj Adžić.

Da moraju izabrati tko će ih predstavljati s glagoljicom, svakako bi to bila njihova područna škola Diklo. Sve im je u znaku glagoljice.

- Toliko nam se dopala da smo morali prenijeti i na djecu i da se ne zaboravi, izjavila je Suzana Lončar Menoski, učiteljica u Područnoj školi Diklo, Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje u Zadru.

Pišući slovo S, učenik Luciano bio je malo tužan jer ga podsjeća na njegovu veliku želju – snijeg:

- Ja nikada u životu nisam vidio snijeg, samo negdje na televiziji.

Vidjet će on snijeg, baš kao što smo i mi, napuštajući ovu odličnu školu, vidjeli, kazala je Sunčica Findak, kako se na muralu pokraj nje, uz Livakovića, Vrsaljka, Pršu oslikavaju lica i drugih uspješnih sportaša koji su prva slova učili upravo u ovoj školi.

Mural kod zadarske OŠ Šimuna Kožičića Benje

Mural kod zadarske OŠ Šimuna Kožičića Benje

Foto: HRT / HTV

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!