17:57 / 27.09.2019.

Autor: HRT

U Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku Europska noć istraživača

Dusko Marusic/PIXSELL/arhiva

Dusko Marusic/PIXSELL/arhiva

Foto: - / PIXSELL

Europska noć istraživača okupit će na frekventnim mjestima navedenih gradova hrvatske znanstvenice i znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad.
Europska noć istraživača najveća je europska i nacionalna kampanja za popularizaciju znanosti u koju je uključeno čak 18 hrvatskih visokoobrazovnih i znanstvenih ustanova.

Program se održava večeras, 27. rujna 2019. istovremeno u 4 grada (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek).

U Zagrebu će se aktivnosti odvijati na dvije lokacije: na Europskom trgu i u tunelu Grič.

Europska noć istraživača“ u Republici Hrvatskoj dio je inicijative koja se održava posljednjih desetak godina u gradovima diljem Europe zadnjeg petka u mjesecu rujnu.

Osamnaest hrvatskih institucija iz sustava znanosti, visokog obrazovanja, javne uprave i privatnog sektora provodi projekt te će sudjelovati u organizaciji i ovogodišnje Europske noći istraživača 27. rujna 2019. godine od 17.00 do 22.00 sata na sljedećim lokacijama:

Osijek – Dvorište Rektorata
Rijeka – Tower Center Rijeka
Split – Podrumi Dioklecijanove palače, Riva
Zagreb – Europski trg, Tunel Grič.

Europska noć istraživača okuplja na frekventnim mjestima navedenih gradova hrvatske znanstvenice i znanstvenike koji interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približavaju znanost i svoj rad.

- Događaj približava kako se može učiti, eksperimentirati, što možete očekivati od svojega studija i osim toga, možete izabrati najbolje za svoju buduću struku. Danas je Dan istraživača koji se obilježava u cijelome svijetu - bez straživanja nema svjetske budućnosti - poručio je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras okupljenima na Europskoj noći istraživača, ponajviše djeci i mladima.

- Prirodna znatiželja je odraz inteligencije. Svatko inteligentno dijete je i znatiželjno i želi istraživati. S malom djecom nemamo problema da ih privučemo znanstvenim istraživanjima na razini koja ona mogu shvatiti. Na školskom je sustavu i medijima da o znanosti govore na dobar način, a ne na loš - ocijenio je Boras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!