Učenici i roditelji krenuli u potragu za knjigama

27.06.2022.

13:07

Autor: Danijela Minić/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Potraga za udžbenicima

Potraga za udžbenicima

Foto: HTV / HRT

Završetkom nastavne godine i nakon upisa u škole već počinje potraga za udžbenicima za sljedeću školsku godinu. Osnovnoškolci udžbenike besplatno dobivaju na posudbu u školama, dok se srednjoškolci i njihovi roditelji snalaze na razne načine - od međusobne razmjene do kupnje u antikvarijatima i knjižarama. 


Pravovremena nabava udžbenika manje je stresna za učenike i roditelje. Zna to i ova Riječanka koja je, zbog povoljnijih cijena, knjige za svog maturanta najprije potražila u antikvarijatu.

- Zavisi gdje što nađem evo, ali uglavnom da, probam prvo u antikvarijatu, ako ne, idem u knjižaru, govori majka učenika. 

Uz kupnju potrebnih, usput je antikvarijatu prodala udžbenike koji njezinu sinu više ne trebaju. 

- Udžbenike kupujemo za pola od naše prodajne cijene, a prodajna cijena je pola od cijene novih udžbenika tako da je to onda mnogo povoljnije, a budući da cijelu ponudu imamo i na internetu, onda su dostupni i ljudima u drugim gradovima, rekao je Karlo Ilić, prodavač u antikvarijatu. 

A internet i društvene mreže mladima su najčešći put do udžbenika. 

Jedan od izbora su i knjižare, pogotovo za nove udžbenike koji ostaju u uporabi nekoliko godina.

- Pošto se udžbenici mijenjaju svakih 4-5 godina, pretpostavljam da će biti više razmjene nego kupnje novih udžbenika s obzirom na to da jedan komplet udžbenika za gimnaziju dođe i do dvije tisuće kuna, naglašava Robert Šepac, voditelj knjižare u Rijeci. 

Socijalno ugroženim građanima, čija djeca pohađaju osnovnu školu, grad Rijeka osigurava poklon-bon za nabavu školskog pribora u vrijednosti od 250 do 750 kuna, ovisno o razredu i uvjetima koje ostvaruju iz socijalnog programa.

- Ove godine je planirano u proračunu preko 400 tisuća kuna za ovaj oblik pomoći, a prošle godine ostvarilo je preko tisuću korisnika ovu pomoć, istaknula je Anita Krištofić, viša stručna suradnica za zdravstvo i socijalnu skrb grada Rijeke. 

Pomoć je dobro došla jer u vremenu stalnih poskupljenja knjige postaju luksuz. Zasad nemaju saznanja o poskupljenju, no, kažu knjižari, do početka školske godine i to se može promijeniti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!