Učenici iz Vinkovaca pobjednici Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj

24.03.2022.

13:26

Autor: V.G./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / Shutterstock

Učenici Tomislav Harhaj, Mislav Mendeš, Anja Vukovac, Lana Božić, Ivana Andričević, Stela Bagarić i Lovro Lolić iz sedmog razreda O.Š. Ivana Mažuranića iz Vinkovaca čine pobjednički tim Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj, čija će dva predstavnika 10. svibnja sudjelovati i na europskom natjecanju, priopćeno je iz HUB-a.


U povodu Europskog tjedna novca, koji se obilježava od 21. do 27. ožujka, Hrvatska udruga banaka (HUB) po treći je put organizirala "Europski kviz o novcu", natjecanje putem interneta za timove učenika od 13 do 15 godina.

Na kvizu je sudjelovalo više od 100 osnovnih i srednjih škola te više od 1100 učenika iz 68 različitih gradova diljem Hrvatske, a pobjedu su odnijeli učenici sedmog razreda iz Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Vinkovaca.

Dvoje predstavnika prvoplasirane ekipe na nacionalnom kvizu sudjelovat će 10. svibnja 2022. na europskom finalnom natjecanju u organizaciji Europske bankovne federacije (EBF), koje će se također održati putem interneta, a na kojem će imati priliku osvojiti dvodnevni izlet u Bruxelles, kao i novčanu nagradu za svoj razred, navode iz HUB-a.

Drugo mjesto na kvizu zauzeli su učenici prvog razreda zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića Karlo Kodarić, Petar Dujmović, Marko Štancl i Borna Kolar pod mentorstvom profesorice Marije Samardžije, dok je treće mjesto pripalo učenicima prvog razreda Srednje škole Ivanec Natanu Grabaru i Damianu Milovcu, koje je za ovo natjecanje pripremio njihov profesor Davor Žukina.

Mentorica pobjedničkog tima Mirjana Javor, koja je profesorica matematike i informatike, ističe da u školi već treću godinu imaju predmet financijske pismenosti kao izvannastavnu aktivnost, da taj projekt provodi za učenike 7. i 8. razreda, a da je idejni začetnik tih aktivnosti ravnateljica škole Marina Markić.

Direktor HUB-a Zdenko Adrović ističe da su natjecatelji pokazali razumijevanje važnosti financijskog obrazovanja.

- S obzirom na godinu uvođenja eura, ali i globalne izazove s kojima se svi suočavamo, posebno je važno da i mladi budu upoznati s osnovama financija. Na taj način će biti u mogućnosti donositi ispravne i informirane financijske odluke, a osigurat će i temelje za veći prosperitet društva, izjava je Adrovića koja se prenosi u priopćenju.

Adrović je čestitao i ovogodišnjim pobjednicima, istaknuvši da su pokazali poznavanje pojmova i koncepata iz područja financija, bankarstva, cyber sigurnosti kao i svih bitnih informacija vezanih uz uvođenje eura.

- Ponosni smo što će baš ovi učenici predstavljati Hrvatsku na europskom natjecanju. Želimo im puno sreće, poručio je Adrović.

Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme, navode iz HUB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!