Učenici katoličke i pravoslavne vjere pokazali kako slave Božić

23.12.2021.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Učenici Tehničke škole "Nikole Tesle" u Vukovaru

Učenici Tehničke škole "Nikole Tesle" u Vukovaru

Foto: HTV / HRT

Učenici vukovarske Tehničke škole, katoličke i pravoslavne vjere, na školskom su satu jedni drugima pričali kako se slavi Božić u njihovim obiteljima. Ispekli su kuglof i česnicu, išli u šumu po badnjak, molili i pjevali. Time su poslali najbolju poruku o suživotu u gradu heroju. 

Uz adventski vijenac i božićnu pšenicu David, Borna i Marko dočekuju rođenje Isusa Krista. Molitva upućena Svetoj Barbari pomaže u nevolji, a o njoj i svim svecima učenici znaju sve.

- Važno je da buduće generacije to znaju i da se to očuva, kazao je Petar Hrgović, učenik Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru. 

Običaj lomljenja pogače na božićno jutro u obitelji Milice Čalošević čuva se generacijama. 

- Tko kod lomljenja pogače nađe novčić njega prati sreća do sljedećeg lomljenja kolača, ističe učenica Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru, Milica Čalošević.

- Bilo kakva sreća je dobrodošla i zahvalio bih se što sam imao priliku raditi ovako nešto i što sam izvukao taj novčić, kaže Kristijan Mikuliš

Kako slave Božić, pokazali su jedni drugima učenici koji slušaju nastavu na hrvatskom i srpskom jeziku. 

- Nije isto kao ono na što sam navikao. Različito je, ali kuglof koji se razlikuje od pogače je super, dodaje Darko Đuričić

- Naučio sam da pravoslavci imaju dosta sličnih običaja, a ima i nekih razlika. Svidjelo mi se jer imaju dosta starih običaja, dodaje Petar Hrgović. 

Ponosni su na svoje, ali poštuju tuđe. Ne treba praviti razliku, svi smo isti, ima neke male razlike ali na kraju smo svi ljudi, kaže Diter Đuričić. 

- Poruka je ustvari koliko je malo potrebno, ali stvarno jako malo, da bismo shvatili da možemo biti različiti, a da smo istovremeno jednaki. U puno toga nas više stvari veže nego razdvaja, poručuje profesorica hrvatskog jezika Lilijana Radubuljac

Uz vesele božićne pjesme i molitvu učenici su iz Vukovara svima poslali zajedničku poruku mira, zajedništva i ljubavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!