Vinkovci: Učenici Poljoprivredno-šumarske škole ubiru plodove svoga rada

23.07.2022.

16:50

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ljetna praksa

Ljetna praksa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nastava je završila, ali rad u školskom vrtu nije. Barem za učenike Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima. Oni vrijedno i predano odrađuju ljetnu praksu, održavaju nasade i doslovno ubiru plodove svojega rada. Iako je u plastenicima i više od 40 stupnjeva, ne žale se jer poljoprivreda je zanimanje koje će ih, kažu, zadržati u Slavoniji. 

Budući agronomski stručnjaci iz Vinkovaca ne skidaju osmijeh s lica. Jer ovo su plodovi njihova rada.

- Meni je ova rajčica jedna od najboljih koje sam u životu probao. Stvarno odlična sva ukusna jako domaća kvalitetna, rekao je Luka Kunčević, učenik Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

- Vrlo je krupna, sve je domaći uzgoj. Svaki dan je beremo i šaljemo je za izvoz dalje, rekao je Matej Jurić, učenik Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

Uz svaku su biljku od sadnje sjemena do branja ploda. Gledaju kako raste, hrane je i štite od bolesti.

- Oduvijek su mi se sviđale biljke. Volim poljoprivredu, volim tu raditi, sviđa mi se ova škola, istaknula je Gabrijela Maroš, učenica Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

- Mi ovdje surađujemo sa svojim profesorima oni nas uče tako da mi kod kuće možemo pomagati svojim roditeljima, rekao je Jurić.

Većina ih već obrađuje zemlju na vlastitim oranica i zato budućnost vide u Slavoniji.

- Imam OPG, kod kuće non stop nešto uzgajamo. Imamo i vrt i traktor, rekao je Luka Kunčević, učenik Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

Iako je u plasteniku ovih dana vlažno i veoma vruće, oni i sada, tijekom školskih praznika, uživaju u berbi plodova.

- One najbolje odvajamo i one su prodaju kupcima, a one mekše se odvajaju za kuhanje. One se također prodaju, naglasila je Paula Mišić, učenica Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

- Kupci su zadovoljni, to je sve lokalno stanovništvo koje dolazi. Danas smo imali akciju veliku, tako da su dolazili iz Iloka, Županje i Osijeka, rekla je Gordana Škarica-Kolarić, profesorica u Poljoprivredno-šumarskoj školi u Vinkovcima.

Nema sumnje da će učenici sve što uberu prodati jer, uz povoljne cijene, građani itekako cijene trud mladih ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!