19:24 / 02.09.2019.

Autor: Dominique Bratović-Vela/T.D./HRT

Učenici u 2018. izostali više od 30 milijuna sati

-

-

Foto: - / -

Iako je iz godine u godinu u školama sve manje učenika, taj sve manji broj učenika uspijeva iz godine u godinu skupiti sve veći broj izostanaka.
Iako je iz godine u godinu u školama sve manje učenika, taj sve manji broj učenika uspijeva iz godine u godinu skupiti sve veći broj izostanaka. Lani su izostali više od 30 milijuna sati.

Zanimljivo, sve je više opravdanih izostanaka pa u Ministarstvu obrazovanja razmišljaju o još jednoj promjeni Pravilnika kojom bi, umjesto roditelja koji su do sada više puta godišnje mogli opravdati do 3 dana izostanka učenika, ispričnice morali pisati liječnici.

Sve je više opravdanih izostanaka, primjećuju dvije osječke profesorice.

- Ponekad i u liječničkim ispričnicama samo recimo bolest, a roditeljske ispričnice od viroza, kolinja, posjeta baki, curenja nosa, objašnjava Ivana Kovač, prof. engleskog i njemačkog jezika OŠ "Tin Ujević".

- Sljedeći put kad dođe, nema domaću zadaću, nije mu nešto dobro objašnjeno, ne može pratiti i problem se nastavlja, kaže Ivana Vrban, prof. hrvatskog jezika OŠ "Tin Ujević", Osijek.

U prosjeku osnovnoškolac izostaje gotovo 54, a srednjoškolac 89 školskih sati godišnje. Pa zato Ministarstvo predlaže roditeljsku ispričnicu za tri dana samo jedanput u polugodištu. Uz apel roditeljima.

- Koliko je svrsishodno a očito nije gdje opravdanja nema, teško je povjerovati da velik broj opravdanih izostanaka je rezultat lošeg zdravlja nacije, ističe Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Sve ostalo trebali bi opravdati liječnici. No, oni poručuju izbjegavanje nastave treba riješiti u školi i u obitelji, a ne u ordinaciji.

- Kad dođe period testova, kad se zaredaju ispitivanja, posebno oni koji teže boljim ocjenama, na neki način gledaju kako bi izostali i za drugi put bolje naučili, smatra dr. med. Jelena Rakić Matić.

Roditeljska potpora treba svakom učeniku, ali izbjegavanje školskih obveza nisu vrijednosti kojim ih treba učiti, poručuju i liječnici i učitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!