Učenici u Požegi stvaraju svoje robote i uče kako ih programirati

02.12.2022.

07:01

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Nastava robotike i informatike

Nastava robotike i informatike

Foto: HTV / HRT

U požeškoj osnovnoj školi Dobriše Cesarića svjesni su kako informatika i robotika sve više zauzimaju naš životni prostor. Stoga već od prvih razreda učenike uče osnovama robotike.

Galerija
Nastava robotike i informatike u OŠ "Dobriša Cesarić" u Požegi, Foto: HTV/HRT
Nastava robotike i informatike, Foto: HTV/HRTNastava robotike i informatike, Foto: HTV/HRTNastava robotike i informatike, Foto: HTV/HRT

Na nastavi robotike i informatike zatekli smo četvrtaše. Oni već sami stvaraju svoje robote i uče kako ih programirati. Elena i Iva, učenice 4. razreda OŠ "Dobriša Cesarić" u Požegi misle da će im znanje robotike pomoći u onome što žele biti kad odrastu.


Jedna bi htjela biti učiteljica gitare, a i ovo joj je jako zanimljivo, dok bi druga htjela druge učiti programirati.


A Mila zna da jednorozi ne postoje, no obožava ih. Pa je u njezinoj mašti nastao jednorog pomoću robotike.


- Budući da volim kreativnost, za mene je to bilo lagano, rekla nam je Mila, učenica 4. razreda "Dobriša Cesarić" u Požegi. Na pitanje koliko joj je vremena trebalo da ga napravi, odgovara: Pa možda pet minuta.


- Pokušavam približiti robote na jedan interaktivniji način. Tako da uče i fiziku, i likovni pa i upravljanje. Imali smo projekt s automatizacijom, što je njima ipak apstraktan pojam, rekao nam je Zvonimir Andrišek, prof. informatike, OŠ "Dobriša Cesarić", Požega.


Za uho nam je zapeo pojam "likovna kultura". U grupi smo pronašli tri učenice koje su naučile robote slikati.


Nika, Sara i Eva, učenice 4. razreda OŠ "Dobriša Cesarić" u Požegi pojasnile su nam kako su to učinile. 


- Pokušat ćemo organizirati prvo natjecanje za 3. i 4.razrede. Baš iz algoritama. Da vidimo kako će to ići. I mislim da će to biti prvo u Hrvatskoj, najavljuje profesor Andrišek.


Dečki naravno imaju svoje igre s robotima. Njih trojica, Ivan, David i Lukas, možda budu konstruktori automobila, a vole i borbe robota. Na pitanje je li teško isprogramirati robote da se bore, Lukas odgovara da nije.


Profesor Andrišek kaže nam da se već sada mogu prepoznati kreativni pojedinci kojima bi robotika i informatika mogle postati poziv. Jer zasigurno mladi i njihovo razumijevanje novih tehnologija jedan su od ključeva razvoja budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!