Učenici uživaju u predmetu "Domaćinstvo"

02.03.2020.

08:16

Autor: Iva Črnjar Ivančan/DJH/HRT

default error photo
20 učenika uči peglati, kuhati, šivati, izrađivati predmete i mnoge druge korisne vještine.
Peglanje, šivanje, kuhanje, pečenje kolača, sadnja cvijeća - samo su neke od vještina koje krčki osnovnoškolci svakoga tjedna uče u sklopu izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo. Od ove školske godine Osnovna škola u Malinskoj u nastavu je vratila upravo taj predmet, što su učenici oduševljeno prihvatili.

Svake srijede 3. razred Osnovne škole Malinska Dubašnica s veseljem dočekuje svoju učiteljicu. Jer u rasporedu je - domaćinstvo, izvannastavna aktivnost koju je u školsku nastavu uvela, ili bolje rečeno vratila, njihova učiteljica.

20 učenika uči peglati, kuhati, šivati, izrađivati predmete i mnoge druge korisne vještine. Učiteljica nam otkriva da su ovom idejom bili oduševljeni čim ju je predložila. Mnogima je ovo najdraži školski sat. Evo što su nam rekli neki od učenika:

- Sviđa mi se zato što smo kreativni, radimo puno stvari, učimo.

- Držim konac i šivam slovo jedno. Sviđa mi se i nije uopće teško.

- Nisam znala ove tu fora stvari: šivati, peglati i još mnogo toga pa sam odlučila pomoći mami tako da sam se prijavila.

- Ovdje što uče ovo su prave vještine za njihovu budućnost, za danas-sutra snalaženje u životu, kazala je učiteljica Anamarija Čubranić.

Već su pravi mali znalci - imaju nekoliko savjeta za nas, ali i najdraže aktivnosti:

- Čaj je da ozdravimo, pegla nam služi da ako idemo u školu da nam je roba ravna, da nije zgužvana.

- Da se mora sporo peglati, i da se ne smije držati ovako da ne bi izgorjelo.

- Peći palačinke, praviti tortu i peglati.

- Uzmemo jedan veliki komad tkanine, izmjerimo krojačkim metrom, da vidimo koliko je to centimetara, na ovoj tkanini koliko je to centimetara, izrežemo i stavimo to na papir.

Mnogo su toga već naučili, u svim aktivnostima uživaju, stoga su počeli i roditeljima pomagati kod kuće.

- Ako mama želi i skuham joj kavu.

- Pomognem joj u kuhanju, pranju suđa i šivanju.

- Roditelji su vam oduševljeni, govore da bi trebali još češće i više raditi na tome jer djeca dođu kući i onda mamama pomognu, kazala je učiteljica Čubranić.

Zanimljive, zabavne i korisne - takve su aktivnosti Domaćinstva. Učenici uče da toga nisu ni svjesni. A njihov osmijeh i zadovoljstvo govore nam da je ideja vraćanja Domaćinstva u školsku nastavu bila - pun pogodak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!