18:11 / 20.06.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Učenički filmovi dostupni svima

-

-

Foto: - / -

Nagrađivani učenički kratkometražni filmovi postali su svima dostupni na platformi - Filmska nastava.
Nagrađivani učenički kratkometražni filmovi postali su svima dostupni na platformi - Filmska nastava. Ideja se javila kada su se zbog epidemije ispraznile učionice i ugasilo se 200 učeničkih filmskih družina i 45 kinoklubova. Novi, digitalni program Hrvatskog filmskog saveza namijenjen je prije svega učenicima i njihovim nastavnicima, ali i svim zaljubljenicima u filmsko stvaralaštvo.

U kultnom okupljalištu filmofila prije osam godina počela je Filmska nastava - jedinstven program filmske pismenosti, u sklopu kojeg se katkad žustro razmjenjuju ideje i rastu filmski snovi. Ovdje su mnogi školarci dočekali i svoje prve premijere.

Kina su zbog pandemije prazna, no publika nikad šira. Na platformi Filmska nastava - najbolji učenički kratkometražni filmovi dostupni su svima.

- Prikazujući te filmove možemo doprijeti do mladih osnovnoškolaca i srednjoškolaca da se na neki način i okušaju u filmskom stvaralaštvu, kaže Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Učitelji i profesori tu će naći sve što im je potrebno da održe sat filmske nastave u svojem razredu - i to prilagođeno današnjim naraštajima.

- Govorim sad to malo sarkastično, ali medijska kultura u našem školstvu ostala je na vlaku u snijegu negdje prije 40 godina. Nekako je sad ova tik-tok generacija koja nešto non stop snima montira i objavljuje. Ali kažem stvaranje filmske priče je jedno, a frljenje efekata po tome je drugo, kaže Jura Troje, učitelj OŠ Ivan Goran Kovačić.

Razliku znaju oni koji razumiju filmski jezik i oni koji stvaraju vlastita autorska djela, uz pomoć i vodstvo mentora.

Za njihove radove ipak najčešće stižu samo pohvale ili pitanja onih koji žele naučiti više o sedmoj umjetnosti. A to je znanje preko Filmske nastave svim školama jednako blizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!