Učenje i praksa u inozemstvu - prilika za hrvatske učenike

02.02.2023.

08:37

Autor: Hrvoje Šimunović/Vijesti/HRT

Zanimanje učenika za programe Erasmus Plus je veliko

Zanimanje učenika za programe Erasmus Plus je veliko

Foto: Vijesti / HRT

Europska godina mladih je pri kraju, a pred nama je europska godina vještina. Tom je prigodom na zajedničkom zidu Strojarske i Elektrotehničke škole u Osijeku izrađen mural koji je ujedno i pozivnica učenicima da iskoriste učenje i praksu u inozemstvu. 

Boraveći u sklopu programa Erasmus u njemačkom Leipzigu, Luka Lončar, učenik Strojarske tehničke škole Osijek, nadogradio je svoje znanje o 3D printerima. 


- Mislim da je to jako korisno za daljnju karijeru i napredovanje. Dosta sam naučio i bila je super atmosfera, kaže.


Potvrda je to i kvalitete domaćih nastavnih programa, jer učenici koji odlaze na razmjenu ne zaostaju za svojim europskim kolegama.


- Od poslodavaca u tim tvrtkama čujete sve najbolje, kaže Danijel Kovačević, voditelj projekata EU-a iz Strojarske tehničke škole Osijek.


Zanimanje učenika za programe Erasmus+ je veliko, a postupak prijave jednostavan.


- Zainteresirani učenici se prijavljuju, pišu motivacijska pisma i tako dalje, i po određenim kriterijima, među kojima su, naravno, i ocjene, izabiru se određeni učenici, objašnjava ravnatelj Strojarske tehničke škole Osijek Ivan Adrić.


Za ovu i sljedeću godinu u pripremi su novi projekti koji će se provoditi u pet škola na području Osječko-baranjske županije.


- Od toga su četiri škole kojima je osnivač županija i jedna gradska škola. Dobile su projekata iz programa Erasmus u vrijednosti od 177.000 eura, navodi Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.


Mural s početka priče stoga učenike, nastavnike i zainteresirane građane poziva na stjecanje iskustva u inozemstvu kako bi bili konkurentniji na europskom tržištu rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!