Učionica na otvorenom

07.11.2019.

17:03

Autor: Paola Poljak Morandini/HRT

-

-

Foto: - / -

U prikupljanje i prodaju uključili su se učenici nižih i viših razreda, roditelji, nastavnici, šira zajednica, uz poduzeće koje otkupljuje sirovinu.
Varaždinska Treća osnovna škola jedina u toj županiji održava izbornu nastavu građanskog odgoja i obrazovanja. Iz nje je proizašla Učionica na otvorenom, sagrađena na poticaj samih učenika. Dio njih danas su srednjoškolci, ali projektom koji su započeli i koji je priveden kraju - ostavili su trag.

Kako bi funkcionalna učionica na otvorenom mogla zaživjeti, isprva kao pozornica za otvorenje, dosjetili su se učenici. Bojeći klupe na školskom dvorištu za vrućeg vremena, zaključili su da im je potrebna nadstrešnica. Rješenje su pronašli na satu građanskog odgoja.

- Imamo jedan dio nastave predviđen za teoriju gdje se uče građanska prava, zaštita okoliša, inicijative mladih, aktivno građanstvo itd. I sve teme koje su, na neki način, povezane s građanskim odgojem. A drugi dio je predviđen da oni sami nešto naprave u lokalnoj zajednici - objašnjava Berislav Njegovec, učitelj građanskog odgoja Treće OŠ Varaždin.

Projekt je opravdao odabir građanskog odgoja kao izbornog predmeta.

- Zanimalo me kako se ponašaju građani, tamo smo naučili o našim pravima, dužnostima i nekim općenitim stvarima i onda smo tako pokrenuli projekt - kaže Ines Siročić, supokretačica projekta.

- Odlučili su poboljšati uvjete rada u školi i pedagoški osmisliti ovaj veliki potencijal, veliko školsko dvorište koje imamo - ispričala je Jasenka Martinčević, ravnateljica Treće OŠ Varaždin.

- Prvo smo tražili izvor financija, a pošto smo htjeli potaknuti školu na recikliranje, odlučili smo se na recikliranje papira, skupljanje. Svaki mjesec smo vagali papir i koji razred je skupio najviše išao je u kino - izjavila je Lorena Šanjek, supokretačica projekta.

U prikupljanje i prodaju uključili su se učenici nižih i viših razreda, roditelji, nastavnici, šira zajednica, uz poduzeće koje otkupljuje sirovinu. Puno je starog papira, kilogram kojega stoji 40 lipa, trebalo sakupiti za nadstrešnicu.

Za novac koji je nedostajao do 75 tisuća kuna, potrebnih za gradnju, pobrinuo se Grad Varaždin, podržavši tako pozitivnu inicijativu osnovaca koji će učionicu na otvorenom zasigurno rado još naraštajima koristiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!