19:29 / 16.04.2018.

Autor: E.L.S./L.G./HRT

Učiti s robotima - neprocjenjivo

-

-

Foto: - / -

Programi robotike postoje već u nekim školama i vrtićima, ali ovdje je prvi put riječ o edukaciji s humanoidnim robotima i ekperimentalnom programu.
Kako bi bili u skladu s vremenom i lakše stjecali nova znanja, u jednom zagrebačkom vrtiću provodi se eksperimentalni program učenja s  robotima. Projekt je namijenjen djeci od 4 do 7 godina koja već znaju osnove programiranja.

Djeca su s veseljem prihvatila svoje nove prijatelje - robote. Još od rujna s njima se druže jednom tjedno, a putem igre i uz njihovu pomoć lakše uče nova znanja. Jer poznato je da djeca već u najranijoj dobi s lakoćom stječu nova znanja i svladavaju vješine. Tako su se brzo snašli i s tabletom i platformom za upravljanje.

Najprije uče koordinaciju, da usklade upravljanje s izvedbom robota, uz tu cijelu priču su dodane edukativne aktivnosti, skupljaju slova pa na kraju slože riječ, i ako roboti igraju nogomet onda imamo numerirane golove pa zbrajamo koliko smo postigli golova, objašnjava Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza.

Odlična je reakcija djece i zapravo stare tradicionalne aktivnosti koje su odgajatelji pripremali sada dovodimo na jednu novu razinu gdje oni moraju svoja razmišljanja i vještine dovesti na jedan viši nivo, smatra Martina Pavić, ravnateljica vrtića.

Programi robotike postoje već u nekim školama i vrtićima, ali ovdje je prvi put riječ o edukaciji s humanoidnim robotima i ekperimentalnom programu. Ako bude uspješan, širit će se i na druge zagrebačke vrtiće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!