07:01 / 01.05.2021.

Autor: Suzana Balen/I.H./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Ugasimo svjetla, upalimo zvijezde"

Noćno nebo

Noćno nebo

Foto: - / Shutterstock

Tri međunarodna parka tamnog neba i tri srednje strukovne škole iz Hrvatske, Mađarske i Španjolske sudjeluju u dvogodišnjem projektu "Ugasimo svjetla, upalimo zvijezde". Hrvatski su partneri Grad Daruvar i tamošnja Tehnička škola.

"Ugasimo svjetla, upalimo zvijezde" Pod tim će geslom srednjoškolci iz Mađarske, Španjolske i Hrvatske obogatiti znanje o svjetlosnom onečišćenju, zaštiti okoliša i parkovima tamnog neba. 


- Čovjek ima prevelik utjecaj posljednja dva stoljeća na sve sastavnice okoliša, pa tako i na tamno nebo. Cilj ovog projekta je pobuđivanje svijesti i na taj segment, budući da su već znanstveno dokazani utjecaji na čovjekovo zdravlje, biološki i životinjski svijet, rekla je Tea Mik, viša stručna suradnica za komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Daruvara. 


Zbog toga se međunarodno štite parkovi tamnog neba, prirodne oaze za noćno promatranje nebeskih tijela. Mađarski i španjolski partneri predstavili su svoje razvijene projekte sa zvjezdarnicama, planetarijima, mnoštvom posjetitelja. Daruvar je tek krenuo u projekt. Upravo na njegovu području prvi je hrvatski međunarodni park tamnog neba - Vrani kamen. 


- Španjolska je jedan od lidera u svijetu što se tiče zaštite tamnog noćnog neba. Imaju jako puno opservatorija, zvjezdarnica, planetarija, na kraju krajeva Kanarske otoke - jednog od najvećih teleskopa na svijetu. Mađarska ih prati u stopu, radi na mnogim lijepim stvarima, imaju čak tri parka tamnog neba, rekla je Dunja Županić iz Tehničke škole iz Daruvara. 


Neke od tih znamenitosti upoznat će u Erasmusovoj razmjeni i daruvarski učenici i nastavnici već ovoga ljeta, dopuste li to epidemiološke prilike. Dio projekta je i virtualna igra među zvijezdama. Projekt će rezultirati i izradom dokumenta o dugoročnom transnacionalnom strateškom partnerstvu u strukovnom obrazovanju te priručnika o primjeni novih metoda prevencije svjetlosnog onečišćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!