Ukrajinska djeca u Hrvatskoj

30.08.2022.

06:57

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Miroslav se u Ukrajini bavio i modelingom, danas trenira u HAŠK-u

Miroslav se u Ukrajini bavio i modelingom, danas trenira u HAŠK-u

Foto: HTV / HRT

Da Hrvatska ima najveće srce za pomoć potrebitima dokazala je i u trenucima prihvaćanja Ukrajinaca koji od ožujka dolaze i ovdje traže novi dom. Ovo je priča o djeci koja su u Hrvatskoj počela graditi novi život.

Tatjana Karkachova sa sinom Miroslavom napustila je Ulprinj nakon što su mjesecima živjeli pod granatama, u podrumu. Kad priča o tome - plače. Ne može, kaže kontrolirati emocije. Krenuli su prema Hrvatskoj. Na to su se odlučili jer su o njoj čitali lijepe stvari, a presudio je nogomet.

Miroslav
je htio trenirati u Dinamu, međutim otišao je u Lokomotivu. Danas je u HAŠK-u. Trenutno pohađa školu u Šestinama. Bavio se Miroslav u Ukrajini i modelingom, reklamirao je Johna Richmana i vodeće ukrajinske kreatore, a glumio je i u jednom serijalu, dodaje mama Tatjana.

Katarina Udovichenko izbjegla je s djecom Katarinom i Maksimom iz Harkiva. Nakon svakodnevnog života pod granatama, odlučili su kaže - okrenuti novi list i početi život u Hrvatskoj. Imali su plan za svaku situaciju, a najvažnije je, kaže - da djeca nastave školovanje.

Maksim i Alina zadovoljni su u svojim školama, imaju potporu profesora, individualni pristup i prijatelje. Alina je bila i na maturalcu u Istri. Tamo je bilo, kaže - "puno veselo", a ljudi u Hrvatskoj su super, van svih njihovih očekivanja. Maksim kaže, ima samo jednu želju - da u svijetu bude mir i da svi pronađu svoju svrhu.

Njihovu priču pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!