Ukrajinskim studentima osigurana prava na hrvatskim sveučilištima

09.03.2022.

07:00

Autor: Dominique Bratović-Vela/Igor Ahmetović/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Ukrajinski studenti

Ukrajinski studenti

Foto: Dnevnik / HRT

Među već više od dvije tisuće izbjeglica iz Ukrajine, koji su spas od rata pronašli u našoj zemlji, mnogo je djece, a neka od njih već su u našim školama i nastavila školovanje. Nisu zaboravljeni ni studenti kojima su osigurana sva prava i mogućnost studiranja na hrvatskim sveučilištima.

Na Sveučilištu u Zagrebu na razmjeni je pet studentica iz Ukrajine. Javili smo im se čim je počeo rat u njihovoj zemlji da znaju da daleko od kuće i u svakodnevnoj brizi za bližnje nisu same, kažu u Studentskom zboru.

- Zamislite da odete na razmjenu, a u vašoj zemlji izbije rat, kaže Lovro Pendić iz Odbora za promicanje psihološkog zdravlja Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

I na Sveučilištu u Rijeci javili su se svojim ukrajinskim kolegama na razmjeni. Ondje ih je troje.

- Teško im je jako, zbunjeni su, ustrašeni. Imaju osjećaj krivnje što su tu na sigurnom, a pustili su svoje obitelji tamo gdje jesu. Za mlađu braću i sestre posebno se brinu, kaže ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Bojana Čulo Milić.

Zato je najvažnije osigurati im boravak i studentska prava u Hrvatskoj. Dogovor Ministarstva obrazovanja i sveučilišta već postoji. Prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, istaknula je da će se studentima u razmjeni osigurati besplatan smještaj i prehrana, a nastojat će ih uključiti i u sve aktivnosti koje budu na raspolaganju.

- Ministarstvo pruža apsolutni suport, tako da studenti koji su se našli u razmjeni ili će doći, u ovim nesretnim okolnostima moći će nastaviti studiranje u Hrvatskoj, rekao je državni tajnik, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Na Katedri za ukrajinski jezik na zagrebačkom Filozofskom fakultetu već se danima prikuplja pomoć. Studenti ukrajinistike volontiraju, pomažu u prevođenju Ukrajincima koji su stigli u Hrvatsku. Studentski zbor sveučilišta pak najavljuje donatorski sajam. 

- Ono što u ovoj situaciji trebamo napraviti je dati jedno drugome ruku i pomoći, ističe Lovro Pendić.

U vremenima kada se svakodnevno razara život, kakav su njihovi ukrajinski kolege imali - najvažniji je prvi korak pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!