13:45 / 27.06.2019.

Autor: Nikolina Gerek/V.M./HRT

Ulični spektakl otvorio dječji festival Tobogan

-

-

Foto: - / -

Rijeka će iduća dva tjedna biti najveseliji kutak za svu djecu diljem Hrvatske. Počeo je, naime, festival Tobogan, koji ove godine donosi više od 50 kreativnih radionica i 30-ak događaja poput sinoćnjeg uličnog spektakla.
Rijeka će iduća dva tjedna biti najveseliji kutak za svu djecu diljem Hrvatske. Počeo je, naime, festival Tobogan, koji ove godine donosi više od 50 kreativnih radionica i 30-ak događaja poput sinoćnjeg uličnog spektakla.

Svaka kazališna priča ima svoju publiku. Njome se vrlo ozbiljno u posljednje vrijeme bave europske kulturne politike jer budućnost kazališta neminovno uvjetuje i publika. Zato ju je potrebno razvijati od malih nogu, i to nizom zanimljivih sadržaja.

U Europskoj prijestolnici kulture vjeruju da dječja kreativnost oblikuje bolji i ljepši svijet. 3. Tobogan otvorila su zato nizozemska stvorenja 'I-Puppets'.

- 'I-Puppets' imaju jednu određenu ulogu, a to je da privuku pozornost naše toboganske publike i odvedu i mlade i stare u neke nove tajnovite dijelove grada, kaže ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

To su učinili i britanski Spurk bubnjari te u sat vremena neprestanog ritmičnog bubnjanja odveli u svijet ptica nizozemskih performera Close-Act Teatra.

Uz osamdeset nadolazećih događaja organizatorica ističe najatraktivnije: To je gostovanje španjolskog umjetnika koji će 7 dana ovdje u Rijeci stvarati instalacije i intervencije - i to od smeća, ističe voditeljica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Jelena Minić.

Festival Tobogan smjer je kojim Rijeka želi ići i nakon 2020. godine: Tobogan nije konzumacija, Tobogan je stvaranje. Znači, lovimo nove talente, učimo djecu gledati stvari različitim očima. Jako puno je inovativnih stvari, tu ima i 'gameinga' i robotike i ne pravimo razliku u odnosu na neku starinsku kulturu i djeca na to super reagiraju, napominje pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Razigrani riječki festival traje dva tjedna i održava se po cijelome gradu, a ubuduće u prvoj Dječjoj kući u Art-kvartu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!